Fél évszázados probléma megoldása Diószegen

Fél évszázados probléma megoldása Diószegen
A helyi RMDSZ-szervezet megalakulásának 25. évfordulója alkalmából szervezett ünnepségen jelentette be Mados Attila polgármester, hogy nekilátnak az ivóvízhálózat korszerűsítésének (is). Régi gondja ez a községnek, így a részletekről is megkérdeztük az elöljárót.

– A diószegiek nyáron a vízellátás szinte teljes hiányára panaszkodnak már hosszú évek óta…
– Első találkozásom Diószeggel 1992-ben volt, az úgynevezett Csillagvároson lakó osztálytársak hívtak meg több barátot a nyári időszakban. (Mados Attila nagyváradi születésű – szerz. megj.) Emlékszem, a halastói lubickolás és szalonnasütés után már akkor sem tudtunk lefürödni illetve a fürdőszobát használni a víznyomás hiánya miatt. Ennek 23 éve…
– Mit jelent konkrétan az elkezdett munka?
– Az első és legfontosabb az a változás, hogy a rendszer magas nyomáson fog működni és nem szabadesés rendszerben mint most, tehát a kiszivattyúzott vizet egyenesen a hálózatba vezetjük. A vízraktározási kapacitás is nőni fog, a mostani 100 helyett 300 köbméter víz lesz állandóan a tartályokban.

November végére kész

– Van-e ütemterv a munkalatokra?
– Kőkemény ütemtervet határoztam meg a kivitelezőnek. Az elv az volt, hogy amint befejeztük a csövek illetve a vízórák aknáinak telepítését, azonnal szolgáltassuk az új rendszeren a vizet. Az első fázis a csillagvárosi rész, ahonnan folytatjuk a Pungyér illetve Halom utca környéken. Túl sok jelentősége nincs annak, hogy hol kezdjük ugyanis november végére az egész hálózatot be fogjuk fejezni, nyár közepére a település nagy részen már működni fog az új hálózat.
– Az a tapasztalat, hogy ilyen típusú munkalatokat nem fejeznek be ennyi idő alatt…
– A finanszírozást tekintve fontos volt, hogy uniós forrásokból biztosítsuk a kivitelezést. Megkaptuk a Környezetvédelmi Operatív Program beleegyezését, hamarosan aláírjuk a szerződést, így gördülékeny lehet a munka. Nem volt egy könnyű időszak, de már látjuk az előnyét annak az erőfeszítésnek, amelyet Szabó Ödön képviselő, illetve az érmelléki polgármesterek az utóbbi másfél-két évben a megye északi részén a minőségi vízszolgáltatás érdekében tettek. Elismerés számunkra, hogy Diószeg az első, aki aláírhatja a szerződést.

Szeretni Diószeget

– Az ilyen munka kellemetlenségekkel is jár…
– Nyilván, amikor több mint 30 kilométeren az utcákat felássák, akkor rengeteg bosszúság fogja érni a lakosságot. Mindennél fontosabb azonban a vízhálózat felújítása, ezért kérem a lakosság türelmet és megértését.
– Az említett ünnepségen szó esett egy “Szeretem Diószeget”-programról. Ez a munka már része annak?
– A „Szeretem Diószeget”-program egy összetett megközelítése a mindennapi életnek Diószegen. Ahhoz, hogy a lakosság is elmondhassa, hogy szereti Diószeget, fontos, hogy a környezet illetve közműszolgáltatások megfelelően működjenek. Biztosítom a lakosságot, hogy az év végére a település minden szegleteben minőségi víz fog folyni a csapokból. Óriási felelősség ez a program, de bátran vállalom. Abban, hogy elsőnek írjuk alá a fentebb említett szerződést, egy visszaigazolását látom annak a kőkemény munkának, amit naponta végzünk a településünk érdekében, de egy ennél is fontosabb cél lebeg előttünk: elérni, hogy lakosaink büszkén vállalják, hogy diószegiek. Sportra, kultúrára, infrastrukturális fejlesztésekre, a civil szférára egyaránt vonatkozik ez, és az eredmények láttán úgy gondolom, jó úton vagyunk.

Rencz CsabaA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .