Fél évszázados hidegrekord dőlt meg hétfőn a Bâlea-tónál

Fél évszázados hidegrekord dőlt meg hétfőn a Bâlea-tónál
Megdőlt hétfőn a január 9-ei hidegrekord a Bâlea-tó környékén, miután a vasárnapról hétfőre virradó éjszaka mínusz 25,2 Celsius-fokig süllyedt a hőmérők higanyszála.

A Fogarasi-havasokban, 2.000 méteres magasság fölött található Bâlea-tónál 56 éve nem mértek ilyen hideget január 9-én – jelentette az AGERPRES hírügynökségnek Ilie Moji, a Szeben Megyei Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

“Az éjjel mínusz 25,2 Celsius-fok volt a Bâlea-tónál. 1982-ben megközelítette a hőmérséklet ezt az értéket, akkor 24 fokot mértek január 9-én. Legutóbb 1961-ben volt ilyen hideg a Bâlea-tónál”- magyarázta a meteorológus.

A turisták által kedvelt tóhoz, valamint az ott megépített jéghotelhez jelenleg nem lehet feljutni. Mivel erős szél fúj, és a kábelek megfagytak, leállították a felvonót, de van esély rá, hogy ma újra beindítsák – nyilatkozta hétfőn Lidia Bădilă, a jéghotel szóvivője.

A tó környékén továbbra is négyes fokozatú lavinaveszélyre figyelmeztetnek a meteorológusok. Itt a hóréteg vastagsága 178 centiméter.

www.agerpres.ro

Címkék: ,