Fél évszázada festi a tojásokat

Fél évszázada festi a tojásokat
Nagyvárad – Chvatal Margit nagyváradi tojáshímző vehette át a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal díját a múlt héten Biharkeresztesen szervezett expón. A húsvéti tojásfestés hagyományairól beszélgettünk.

Chvatal Margit tojáshímző gyermekkorától kezdve foglalkozik tojásfestéssel, így már közel fél évszázada gyakorolja ezt a nem hétköznapi kézműves foglalkozást. Nyolc évesen édesanyja irányításával még ceruzával és tempera festékkel festette a nyers vagy főtt rucatojásokra a mintákat, ma már azonban nem csak az alapanyagok, de a felhasznált eszközök is sokat változtak. Annak idején a hagymahéjban főtt húsvéti tojásokra tollheggyel karcoltak virágmintákat, de ismert volt az ecetsavval való maratás technikája is. A virágminták mellett a tojásokra kakast, pávát, csibét, továbbá különböző mértani formákat rajzoltak és ezek közül mindegyiknek megvolt a maga jelentése. Nem volt mindegy tehát az, hogy a lányok milyen mintás tojást adnak locsolójuknak. Napjainkban a saját készítésű húsvéti tojások helyett a locsolók csokoládéból öntött nyuszikat és tojásokat kapnak. Talán ez is hozzájárult ahhoz, hogy egyre kevesebben foglalkoznak tojáshímzéssel is.

Csipkézett tojások

A tojáshímzők főleg kifújt tojásokkal, speciális fúrófejekkel, alkoholos filctollakkal dolgoznak. Chvatal Margit gyűjteményében festett tyúk-, kacsa-, liba-, emu-, strucc-, fácán-, vadgalamb-, illetve fürjtojásokat egyaránt megtalálhatunk. Érdeklődésünkre elmondta, hogy a legrégebbi alkotása, mely épségben megmaradt 1978-ból való. Eszmei értékkel bírnak számára a különleges csipkézett tojások is. Ezek készítését még 2000-ben sajátította el. Alkotásai iránt főleg húsvét előtt tapasztalható nagyobb érdeklődés. Ebben az időszakban gyakran meghívják kézműves foglalkozásokra és kiállításokra, sokat dolgozik megrendelésre is. Idén első alkalommal vett részt a biharkeresztesi XIV. Hajdú-Bihar – Bihar határmenti kiállításon és vásáron, ahol átvette a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal díját. Meglepetésként érte a váratlan elismerés, nagy öröm számára, hogy elismerik munkáját, mondta az ismert tojáshímző.

Mészáros Tímea

Címkék: ,