Fél évszád dühe a vízhiány miatt

Mados Attila a vízhálózat szivattyúállomásán
Mados Attila a vízhálózat szivattyúállomásán
Vízhiány van Diószegen, mutatta be több hírtelevízió is a helyi lakosok egy részének dühét. A polgármester a lapunknak adott interjúban megígérte: az év végéig megtörténhet a háztartások bekötése az új hálózatra.

– A múlt hetekben országos „médiasztár” lett Bihardiószeg, hiszen több országos hírtelevízió filmezett a településen a vízhiány miatt. Mi a helyzet?
– A probléma valós, bár nem az egész településre érvényes, hiszen vannak részek a községben, ahol állandóan van víz, függetlenül attól, hogy szárazság van vagy nincs, de összességében igen, fél évszázada ugyanaz a helyzet. Több mint bosszantó, sőt, felháborító, hogy a 21. században egy nyári nap végén az ember nem tud lefürödni, nem tud inni egy pohár tiszta vizet, ez így van.

– Van megoldás?
– Sajnálatos, hogy miközben igyekszünk településünk számára hírnevet szerezni, hogy ha azt hallják bárhol a világban, hogy Diószeg, büszkék lehessünk, hogy e település szülöttei vagy éppen lakosai vagyunk, a több éves munkát sajnos sikerült részben rombolni azzal, hogy több csatornán is negatívan beszélnek településünkről országos szinten. Bár a felháborodás vagy éppen a harag kiöntésére tökéletes a tévében való panaszkodás, a problémát nem oldja meg. Ugyanakkor, a felháborodás közben is tisztán kell látni és őszintén kellene beszélni arról is, hogy azokban a részekben is, ahol filmeztek, már ott az új vízhálózat, megkezdődött a visszaszámlálás az új hálózat bekötésére, ezt is be kellene mutatni. Gyakorlatilag a település jobb oldali részén (Csillagvárostól a Román faluig) megtörtént az új hálózat nyomáspróbája, ugyanakkor a baloldalon is a Csűr (Tudor Vladimirescu) és már a Horea utcán történik az új hálózat nyomáspróbája, és ott, ahol szivárgás van, a hibák javítása. Ez a valós helyzet, van egy probléma, amely az ebben az évben átadásra kerülő új hálózattal orvosolva lesz a település nagy részén.

Északnyugati vízszolgáltató

– Az új szolgáltatáshoz új szolgáltató is jár?
– Ezt is többször leírtam, leírtuk már, hogy uniós elvárás a regionális szolgáltató. Tekintve, hogy a nagyváradi szolgáltató visszautasította Székelyhidat, kénytelenek voltunk más megoldást keresni, hiszen az új uniós pályázati ciklusban önkormányzat már nem üzemeltethet és nem pályázhat víz- és szennyvízhálózati fejlesztésre. Ezért jelent meg ez a cég többek között Diószegen is, amely a pletykákkal ellentétben nem privát cég, hanem köztulajdonban lévő (többek között Diószeg tulajdonában is). Jelen pillanatban óriási problémák vannak a vízfogyasztással is. Az első félévben 116.000 köbméter víz lett kiszivattyúzva a földből, ebből 36.000 köbméter lett leszámlázva a lakosság felé 92.000 lej értékben és 44.000 lej lett kifizetve. Gyakorlatilag a fogyasztás negyede sincs kifizetve, ez a probléma részben meg fog oldódni az új vízhálózat által, hiszen a háztartások vízóra alapú számlázásra fognak áttérni.

– Mikorra várható tehát az új vízhálózat beüzemelés?
– Gyakorlatilag még három hónapja van a kivitelezőnek, hogy az új hálózatot működőképesen átadja. Szóval az idei év végéig megtörténhet a háztartások bekötése.

Rencz Csaba