Fél éven belül kész lehet az extrém sportpálya

Fél éven belül kész lehet az extrém sportpálya
Szatmárnémeti – Fél év alatt felépülhet Szatmárnémetiben az extrém sportpálya. Jelenleg mintegy 600 fiatal űz hobbiként Szatmárnémetiben olyan sportokat, mint a bike trial, free running vagy a parkour.

A nemrégiben hivatalosan is átadott szatmárnémeti játszóterek után, itt a második közös projektje a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatalnak és az Erdélyi Kárpát Egyesületnek: extrém sportpálya. Éppen a Kossuth-kerti játszótér átadásakor keresték meg Ilyés Gyulát az extrém sportokat űző fiatalok képviselőit, hogy szeretnék, ha Szatmárnémetiben is a rendelkezésükre állna az extrém sport igényeire kialakított pálya. A városi fiatalok körében egyre népszerűbbek lesznek az extrém sportok, mint amilyen a bike trial, a dirt jump, a free running és a parkour. Az EKE becslései szerint Szatmárnémetiben jelenleg 5-600 fiatal hódol hobbijának. A megfelelően kialakított hely hiányában ezt játszótereken, és nem ritkán építkezéseken teszik, ahol veszélyeztetik saját testi épségüket, és nem utolsó sorban rongálják a köztereken elhelyezett padokat és játszóeszközöket.

 

A hely megvan

A polgármesteri hivatal a projekt rendelkezésére bocsájtotta a Szamos jobb partján, a vasúti híd, és a Decebal-híd közötti területet, amelyet a folyó és a töltés határolnak. A hely számos előnye közé tartozik, hogy központi hely lévén könnyen megközelíthető, akár a töltésen gyalogosan vagy kerékpáron is, azonban a fiatalok senkit sem zavarnak meg “játék” közben. Egyetlen hátránya a területnek, hogy a Szamos árterén fekszik, így ha kiönt, akkor elönti a területet is. A tervezőknek ezt is számításba kell venniük, amikor a különféle pályaelemeket kiválasztják — hangsúlyozta Boér Ádám, aki az EKE képviseletében tegnap felvázolta az extrém sportpálya létrehozásának kezdeti lépéseit. Ha minden a tervek szerint halad — felhasználva a játszóterek kivitelezése alatt szerzett tapasztalatokat — akkor várhatóan 100 és 200 ezer eurónyi költségvetésből májusra átadható lesz a pálya.

 

Közös a cél

Boér Ádám elmondta azt is, hogy nem csak a polgármesteri hivatal és az EKE egyeztet. Szeretnék bevonni azokat a fiatalokat is, akiknek ez a pálye készül, hiszen ez nem egy egyszerű játszótér. Egy speciális kialakítású pályáról van szó, amelyben mind a kerékpárosok mind a többi sportoló meg kell férjen.

 

A bike trial kerékpáros sport, amely során a fiatalok a nagyvárosokban a közterületeken lévő változatos “berendezési” tárgyakat használják fel ugrásaikhoz.

 

A dirt jump ehhez hasonló, de a lényege a sportnak, hogy ugrások közben a kerékpáros még akrobatikus mutatványokkal is színesíti az amúgy is lélegzetelállító ugrásokat.

 

 

A free running a filmekből lehet sokaknak ismerős, ezzel a technikával menekülnek a rend őrei elől a bűnözők. Nagyvárosi terepviszonyok között fejlődő sportágról van szó.

 

 

A parkourt sokszor szokták a mozgás művészetének is nevezni. Hasonló a free runninghoz, de akárcsak a dirt jumpban, itt is akrobatikus elemekkel tűzdelik meg a lendületes ugrásokat.