Feketén vállaltak munkát

Az intézmény közleménye szerint az Országos Munkafelügyelőség április 20-24. között zajlott ellenőrző akciója 390.977 euró értékű bírság kiszabásával zárult.

Ennek keretében 166 olyan személyt azonosítottak be, akik törvénytelenül dolgoztak: 37-en Bihar, 21-en Maros, 19-en pedig Kolozs megyeiek voltak. A munkafelügyelők öt esetben büntető eljárás indítását kezdeményezték, mivel az érintett vállalkozók ötnél több személyt foglalkoztattak egyéni munkaszerződések megkötése nélkül. Az említett 37 illegális munkavállaló közül 15 az építőiparban, 7 a kereskedelemben, 4 a fafeldolgozás területén, 7 a szállítóiparban, 2 erdészeti társulásnál, 2 a takarítóiparban dolgozott.
A munkaviszonyokat illetően több mint 1,3 millió lej értékben büntettek, melyből 900 ezer lejt feketemunkáért szedtek be, vagyis az ellenőrzött 394 munkáltató közül 64 törvénytelenül dolgoztatott. Tizenhárom fizikai személyt bírságoltak meg azért, mert feketemunkát vállaltak. Ugyanakkor a tárgyidőszakban a munkaadók 46 olyan esemény megtörténtét jelezték, melyek munkabaleset jellegűnek bizonyultak, és ezek közül 26-nak volt a helyszíne Bukarest.