Fekete dobozok és nyitott ajtók

Fekete dobozok és nyitott ajtók
Bihar megye- A múlt hétvégén Püspökfürdőn rendezték meg a Magyar Ifjúsági Értekezlet XI. Akadémiáját Fiatalok szerepe az önkormányzatiságban címmel. Pénteken lehetőségekről és szerepekről volt szó.

 

Tízéves váradi alpolgármesteri tapasztalata alapján fekete dobozokhoz hasonlította a romániai közintézmények többségét péntek délelőtti előadásában Biró Rozália, az RMDSZ Szövetségi Képviselők Tanácsának elnöke. Megítélésében, bár mindenki átláthatóságról és emberközpontúságról szeret beszélni, ez általában csak elméleti síkon igaz, ezért fontos, hogy fiatalok megtalálják azt a nyílást, kapaszkodót vagy védőhálót, mely segít nekik eligazodni ebben a bonyolult labirintusrendszerben. A probléma ott kezdődik, hogy az újonnan érkezőkkel szemben hatalmas ellenállást tanúsítanak a régebben ott dolgozók, akik nem akarják megosztani velük az információkat, mert attól félnek, hogy akkor elvesztik a hatalmukat. A közigazgatás másik jellemzője Biró Rozália szerint, hogy az előléptetések nem gyorsak, de egy idő után mindenki eljut a saját maga inkompetencia szintjére, mely pozícióban már nem teljesít jól, de azért ott marad. Másik sajátosság, hogy a rendszer papírok tömkelegét halmozza fel, mert az illetékesek úgy gondolják, hogy a sok munkának nyomasztania kell. Az SZKT- elnök meglátásában a hibák könnyebben leküzdhetőek csapatban, illetve mindig kell keresni egy barátot, aki segíteni tud. Jól jöhet még a kommunikáció, a szemtől szembeni párbeszéd is, ha pedig összeállt a csapat, akkor ki kell választani azt az egy-két embert, aki képes a vezetői, döntéshozatali szerep betöltésére. A cél és az akcióterv kidolgozása megfontolt kell legyen a hatékonyság érdekében, utána pedig jöhet a közszolgálatért vállalt szárnyalás, sohasem feledkezve meg arról, hogy nem egy tisztség teszi az embert.

Kérdések

Szabó Ödön Bihar megyei önkormányzati képviselő olyan aktuális kérdésekre adott válaszokat, hogy a fiataloknak miért kell közéleti szereplést, illetve önkormányzati munkát vállalniuk, kivel érdemes belevágniuk, és meddig kell csinálniuk ezt. Olyan emberi értékeket, tulajdonságokat kihangsúlyozva, mint szakmaiság, kreativitás, szolidaritás, bizalom és nyelvtudás, azon meggyőződésének adott hangot: az erdélyi magyaroknak azért kell közéleti szereplést vállalniuk, mert attól, hogy mi nem vagyunk ott, a döntések még megszületnek, legfeljebb nem hangzik el a mi álláspontunk vagy véleményünk. Ehelyett inkább alakítsuk mi a saját jövőnket, legyen beleszólásunk a sorsunkba. A politikus szerint azokkal érdemes belefogni, akik hasonlóan gondolkodnak mint mi, számíthatunk rájuk, mi magunk is be akarjuk őket vinni a rendszerbe, szakmailag felkészültek és jó tanácsokat tudnak adni. „A sikerhez két dolog kell tudás és akarás, egy pozícióban pedig addig érdemes maradni, míg a mi saját szabad döntésünkön múlik, hogy ott vagyunk-e vagy sem”, vélekedett.

Cseke Attila szenátor szerint aki a közéletben, a politikában vagy a közigazgatásban akar szerepelni, tudnia kell, hogy mindennek az alapja az önkormányzat, ezért ne hagyják ki ezt a szintet, mert másképp negatív következményekre számíthatnak. Úgy fogalmazott: ha egy ajtó megnyílik, mindig be kell lépni, mert nem biztos, hogy még egyszer kinyílik, és különben is, a fiataloknak nem áll jól, ha nem válaszolnak a provokációkra, nem tudnak élni a kínálkozó eséllyel.

Ciucur Losonczi Antonius