Fejlődik a váradi ipari park

Fejlődik a váradi ipari park
A nagyváradi önkormányzat közleménye szerint 70 százalékban elkészültek az infrastrukturális jellegű beruházások a Borsi úti 1. számú ipari parkban. A munkálatok tavaly ősszel kezdődtek.

 

A Borsi úton található 1. számú ipari parkban tavaly novemberben kezdődtek az infrastrukturális jellegű közművesítési munkálatok, a kivitelezés határideje pedig 2013 februárja. A Regionális Operatív Program keretében finanszírozott, huszonhat hónapos projekt összköltségvetése 78,9 millió lej, melyből az igényelt vissza nem térítendő támogatás értéke 30,7 millió lej. A befektetés fő célja egy olyan működőképes üzleti környezet kialakítása Váradon, mely biztosítani tudja a város hosszú távú gazdasági fejlesztését, valamint Bihar megye fenntartható fejlődését. Arra számítanak, hogy ennek köszönhetően csökken a munkanélküliség, közel 1088 új munkahely létesül, 75 beruházó úgy dönt, hogy telephelyéül választja a létesítményt, és ugyanakkor a tudástőke transzfer szempontjából is vonzónak bizonyul a hely. Ennek érdekében 5865 folyóméter ivóvíz-, 8475 folyóméter szennyvíz- és 7662 folyóméter csapadékvíz-elvezető csatornát fektetnek le, egy 110KV/20KV-os transzformátor állomás fogja biztosítani az elektromos ellátást, valamint 6963 folyóméter fő- és bekötőutat és 7400 folyóméter hőhálózatot is létesítenek.

Eddig történt

Az invesztíció közvetlen kedvezményezettjei azok a kereskedelmi társaságok lesznek, amelyek az ipari parkban fognak tevékenykedni, az indirekt haszonélvezők pedig a közműszolgáltatók, a beszállítók és a helyhatóság lesznek. Az önkormányzat közleménye szerint eddig az A, B, C és D gyűjtőutakon, illetve az 1-es, 2-es, 3-as és 7-es utakon száz százalékban lefektették a hőhálózatot, a csapadékvíz-elvezető csatorna 60 százalékban került a helyére a DN 1200 mm csatornánál, és teljes egészében a többinél, illetve a szennyvízcsatornázással 95 százalékban végeztek. Egyes részeseken aszfaltozni kezdtek és a telefon, illetve internet összeköttetés bevezetésével is jól haladnak, hasonlóan a villanyárammal.

Pénzügyi szempontból ugyanakkor elmondható, hogy több mint 18 millió lej értékben eszközöltek kifizetéseket, és három visszatérítési kérelmet nyújtottak be a finanszírozónak, 15,3 millió lej értékben.

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: ,