Fejlesztő játékok babáknak

Fejlesztő játékok babáknak
A réti templom alagsorában megszervezett baba-mama kör legutóbbi vendége Dovin Erika pszichológus volt, aki a fejlesztő játékokról tartott rövid előadást.

A pszichológus számos olyan játékot felsorolt, amely a gyermekek mindennapi életének része, már egészen kicsi kortól, de nem minden szülő tudja, hogy az valóban fejlesztő jellegű, és tulajdonképpen mely testrészeket fejleszt, esetleg hogyan alakítja a gyermek logikai-értelmi fejlődését. Beszélt a kisebb játéktárgyakról, arról, hogy a puha, duci babák, macik a teljességre, a kerekre, a méhen belüli életre emlékeztetik a babákat, majd a nagyobbaknak való játékokra tért át.

Játék a babáknak

Bár veszélyes, jó, ha a baba kisebb tárgyakkal is találkozik, amelyeket kezével teljesen meg tud markolni, így izmai is fejlődnek, ezután pedig megtanulhat az ujjaival is megfogni tárgyakat. Lehet marokkót játszani vele, igaz, nem pálcikákkal, hanem vastagabb ceruzákkal, így fejlődnek motoros készségei is. Szintén ilyen hatással bír a rendszeres gyurmázás is. A kukucska-játék vagy a bújócska során a gyermek megtanulja, hogy szülei, főleg édesanyja azért, mert éppen nem látható, nem tűnik el, így hamarabb megszokja azt is, hogy, ha az óvodában hagyják, az nem azt jelenti, hogy szüleit soha többé nem látja. Így megtanulhatja, hogy, hiába hagyja édesanyja reggel az oviban, délben ismét láthatja és ismét együtt lehetnek. Előadása után a szülők tettek fel a meghívott vendégnek különböző jellegű kérdéseket.

Nagy Anikó