ERDON Országos hírek

2008.08.29. 12:36

Kormányfők romániai versenye

<p>Mind a két vezető romániai politikai alakulat - a kormányzó PNL, illetve a népszerűségi listákat vezető ellenzéki PD-L - is hivatalossá tette pénteken, hogy kit indít miniszterelnök jelöltként a november 30-i választásokon.</p>

Sőt, az információkat maguk a jelöltek közölték. Nyilatkozataik nem jelentettek meglepetést: Calin Popescu Tariceanu közölte, hogy a PNL részéről új mandátumot akar nyerni kormányfőként, Theodor Stolojan pedig azt jelentette be, hogy a PD-L embereként fogja benyújtani jelöltségét a posztra. Tény ugyanakkor, hogy a meglehetősen változékony politikai helyzetben lehetnek még meglepetések, ami a miniszterelnököket illeti, viszont az is bizonyos, hogy már régóta várható volt e két politikus bejelentése. Mindkét pártban egyébként hátravan még az az eljárás, amelynek nyomán véglegesen kijelölik a kormányfői posztra pályázót. Egyébként mindkét jelölt volt már kormányfő.

Mindenesetre az első reakció már meg is érkezett: Tariceanu bejelentését legelsőnek Markó Béla RMDSZ-elnök üdvözölte.   Délután a PSD is lépett: Mircea Geoana tudatta, hogy ő e párt részéről száll versenybe a posztért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!