Fejlemények határátkelés-ügyben

Fejlemények határátkelés-ügyben
Felfüggeszti Magyarország a szigorított határátkelési ellenőrzést, hat hónapra. Ezt Váradon jelentette be Tókos-Fejes Béla és Zatykó Gyula – ám jelzik, hogy ez kevés.

Olyan is van már, aki annyira dühös a szigorított határellenőrzés nyomán Borsnál is torlódó forgalom miatt, hogy már azzal fenyegetőzött, felgyújtja magát a határátkelőnél – ezt is jelezte az ügy egyik szószólója, Tókos-Fejes Béla. Meg azt is, hogy a román miniszterelnöknek még nem juttatták el a szigorított határátkelési ellenőrzés elleni petíciójukat, ám a magyarhoz már eljutott, és Magyarország fel is függeszti a szigorított ellenőrzéseket. Ezt tehát az a két, innen kitelepült, és Biharkeresztesen élő, de a román–magyar határon naponta átjáró polgár jelentette be, akik a petíciót elindították. Tókos-Fejes Béla és Zatykó Gyula az, akik hétfőn újabb tájékoztatón számoltak be az újdonságokról, Váradon. Mint már megírtuk, neten aláírható petícióval megtámogatott intézkedés-sorozatba fogtak ők ketten, ugyanakkor több szálon is segítséget kaptak. Továbbra is azt próbálják elérni, hogy a szigorításokat szüntessék meg, és amíg ez bekövetkezik, nyissanak külön sávot azoknak, akik a másik országban élnek, de naponta átjárnak.

Így is működhet

Kezdetben azt akarták elérni, hogy a két ország kormánya együtt kérje a felelős uniós biztost, hogy vizsgálja meg a felfüggesztés témáját egy adott határszakaszon. Ám végül más irányt vett az ügy: Magyarország ugyanis napokon belül fel is függeszti a szigorított ellenőrzést, bár Románia részéről most sincs döntés hasonlóról. Ám ez nem gond, mivel Magyarország schengeni állam, Románia nem az, márpedig a szigorított ellenőrzés a schengeni külső határokra vonatkozik. Arra a kérdésünkre, hogy gyakorlatban mit fog jelenteni ez az egyoldalú felfüggesztés, Tókos-Fejes és Zatykó azt mondta: a határforgalom jelentős gyorsulását várják tőle. Ilyen felfüggesztésre összesen háromszor van lehetősége egy államnak, ami háromszor hat hónapot jelenthet. Zatykó Gyula szerint ugyanakkor e hat hónap alatt nem szabad karba tett kézzel ülni, hanem alapvető lenne, hogy közben korszerűsítsék a 450 kilométeres román–magyar határszakaszon lévő 10 átkelőt, mert most szinte csak a borsi igazán kihasznált, a többi között pedig olyan is van, ami egy héten egyetlen nap van csak nyitva, pár órát, „ami aberráció”. Újdonság továbbá, hogy a két kezdeményező találkozót akar Claudiu Pop prefektussal is, hogy rávegyék: igyekezzen az általa képviselt kormánynál kijárni, hogy legyen pénz az említett átkelők valóban működőképessé tételére, és a modernizálás a következő fél év során meg is történjen.

Szeghalmi Örs