Fejlemények a partrendezés ügyében

Fejlemények a partrendezés ügyében
Szerdán egy megbeszélés zajlott Bukarestben a Körös-part lebetonozásáról. Az illetékesek egy környezetbarát megoldást támogatnak, de a civil szervezetek szerint ez is fölösleges.

Miután a Területi Ökológiai Felügyeleti Központ júliusban egy beadvánnyal fordult a szakminisztériumhoz, úgy tűnik, Lucia Varga államtitkár felfigyelt arra, hogy mégsincs minden rendben a partrendezés körül. Szerdára egy megbeszélést hívott össze, melyen a környezetvédelmi minisztérium képviselői mellett résztvettek az országos vízügyi igazgatóság, a helyi vízügyi hivatal, valamint a partrendezés műszaki tervét készítő, és a munkálatok végrehajtásával megbízott Aquaproiect Rt. képviselői.

Új terv készül

A megbeszélést követően közétett sajtóközlemény szerint „környezetbarát” partrendezési megoldásokról esett szó, melyek sorá termésköveket, illetve „helyi anyagokkal töltött geotextil zsákokat” használnak majd fel. A megbeszélés végén a résztvevők abban egyeztek meg: az Aquaproiect szeptmber 5-én bemutatja az új, környezetbarát tervet, melyet szeptember 7-én a Körösök Vízügyi Hivatal székhelyén szervezett találkozó során elemezenk majd az érintettek – azaz a civil szervezetek, a helyi illetékesek és környezetvédelmi szervek.

Igy is pénzkidobás

A történtekkel kapcsolatban Mihai Togor, a Területi Ökológiai Felügyeleti Központ vezetője lapunknak kifejtette: szkeptikus marad mindaddig, amíg csak beszélgetések zajlanak. Bár a tegnapi találkozó pozitívumnak számít, Lucia Varga államtitkár mindezt későn kezdeményezte, miután sokáig nem vette figyelembe a civil szervezetek véleményét. „Ennek a megbeszélésnek három éve kellett volna megtörténnie, nem most” – jelentette ki. A javasolt „környezetbarát” partkiépítési módszert egyébként fölösleges pénzkidobásnak tartja. Mint megtudtuk, a központ három pert kezdeményezett: a környezetvédelmi hivatal ellen, hogy nyilvánítsák semmissé a környezetvédelmi engedélyt, az Építészeti Felügyelőség ellen, hogy nyilvánítsák semmissé az építkezési engedélyt, továbbá a Körösök Vízügyi Hivatal ellen, hogy függesszék fel a munkálatokat.

Neumann Andrea