Fejenként ezer lejre bírságolták a kormány előtt tüntető két férfit

Fotó: Inquam Photos/Octav Ganea
Fotó: Inquam Photos/Octav Ganea
Fejenként ezer lejes pénzbírságot kell fizetnie annak a két férfinak, akik csütörtökön a kormány székháza előtt tüntettek, mivel akciójukat nem jelentették be előzetesen a hatóságoknak és sértő kijelentéseket fogalmaztak meg közszereplők ellen, ezzel kimerítve a közrendháborítás és csendháborítás fogalmát.

A csütörtöki kormányülés előtt egy férfi a kormány kerítéséhez láncolva, kezében benzines kannával tiltakozott az ellen, hogy esetleg amnesztiára és közkegyelemre vonatkozó rendeletet fogad el a kormány.

A helyszínen csendőrök próbálták elmagyarázni neki, hogy megszegi a csendháborításra vonatkozó törvényt.

Végül a benzines kannát egyik csendőr elvette tőle, kihasználva pillanatnyi figyelmetlenségét. Később a hatóságok elvágták a láncot, amellyel a férfi a kerítéshez kötötte magát, és a csendőrség egy gépjárművén elszállították.

Röviddel ezután egy másik férfi bilinccsel kötötte magát a kormányépület közelében lévő közlekedési táblához. Állítása szerint tettét az indokolta, hogy két nappal korábban bekísérték a rendfenntartók, mert a Victoriei-téren tüntetett. Ezt a férfit is elszállították és megbírságolták a hatóságok.

‘Nem akarunk egy amnesztiára és közkegyelemre vonatkozó rendeletet. Azt akarjuk, hogy konzultáljanak a civil szervezetekkel, akik megmondhatják, hogy jó-e vagy sem egy ilyen rendelet’ – mondta a férfi az újságíróknak.

www.agerpres.ro