ERDON Helyi hírek

2011.06.24. 13:25

Váradnak központnak kell lenni

<p>Bihar megye - A Bihar megyei RMDSZ csak olyan közigazgatási reformot támogat, melyben Nagyvárad közigazgatási központ marad.</p>

A Bihar Megyei Tanács péntekii rendkívüli ülésen a demokrata-liberális frakció tagjai csak kötelességből szavaztak a megyei tanácsnak a közigazgatási reformra voatkozó referendum megszervezését célzó tervezete ellen, melyben elvi döntés született a népszavazás megszervezéséről amennyiben a politikai heyzet ezt szükségessé teszi, megfogalmazták a referendum kérdését és a lebonylítás költségvetését, mely mintegy tízmilliárd régi lejre rúg. A napirendi pont vitája előtt felszólalt az ülésen jelenlévő Ioan Mang szociáldemokrata szenátor és Octavian Bot, jelenleg nemzeti liberális képviselő; mindketten a referendum megtartása mellett érveltek. Szabó Ödön RMDSZ-es megyei tanácsos, a szövetség megyei szervezetének ügyvezető elnöke a napirendi pont vitáján kijelentette, hogy ha kell, az RMDSZ önkéntességi alapon fogja embereit arra ösztökélni, hogy részt vegyenek a referendum megszervezésében. Szabó kifejtette, hogy a közigazgatási átszervezés akadályozná a már meglévő határon átnyúló együttműködéseket, majd leszögezte, hogy a bihari RMDSZ csak olyan közigazgatási reformot fogad el, amelyben Nagyvárad adminisztratív, közigazgatási központtá válik. A politkus emlékeztetett arra, hogy Bihar megyének már van ilyen irányú együttműködése Szilágy és Szatmár megyékkel. 

Akadályozni vagy kilépni

A tanácsülés után Szabó Ödön lapunk kérdéseire válaszolva kifejtette, hogy a népszavzást akkor kell majd megszervezni, ha a politikai eszköztár kifogy. „Mi bízunk abban, hogy az RMDSZ meg fogja tudja állítani kormányzati szinten a közigazgatási átszervezést, és akkor nem kell külön referendumot megszervezni. Ha ez nem sikerül, akkor Bihar megyében megtartjuk a népszavazást.” Az ügyvezető elnök leszögezte, hogy a szövetség Bihar megyei szervezetének álláspontja az, hogy az RMDSZ-nek ki kell lépnie a  kormányból, ha a Demokrata-Liberális Párt kitart tervezete mellett. Arra a kérdésünkre, hogy törvénynek megfelelő megoldás lenne-e az, hogy a pártok vállalják át a referendum költségeit, Szabó Ödön aláhúzta, hogy a pártok nem vállalhatják át egy népszavazás költségeit, de az lehetséges, hogy az önkormányzatok  saját alkalmazottaikkal önkéntesi szerződések alapján szervezzék meg a népszavazást illetve a pártok is kérhetik saját delegáltjaikat, hogy önkéntességi alapon vegyenek részt a lebonyolításban, ami lényegesen olcsóbbá tenné a népszavazás megszervezésének költségeit. 

Kultúra

A megyei tanácsülésen a tanácosok szintén 22-4 arányban megszavazták a nagyváradi kulturális intézmények új struktúráját és működési szabályzatát is. Ezek kapcsán Szabó Ödön oldalunknak kifejtette, hogy a prefektúra jóváhagyta az intézmények átszervezését, ami után el lehetett fogadni a működési szabályzatokat. „Egy héten belül Bukarestben töröljük a régi színházi struktúrát és bejegyezzük az új struktúrát” - fogalmazott Szabó hozzátéve, hogy a Filharmónia esetében csak azért kellett egy új szerkezeti felépítést megszavazni a tanácsban, mert a néptánccsoportok kikerültek onnan, így a Filharmónia struktúrájában a szimfonikus zenekar és a kórus maradt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!