Fehér lesz a moszkvai Kreml?

Fehér lesz a moszkvai Kreml?
Festik a moszkvai Kreml téglavörös falait – jelentette a Moszkovszkij Komszomolec című lap az elnöki gazdasági hivatalra hivatkozva kedden, április 1-i álhírében.

A mai moszkvai Kreml – belső vár – helyén az első jelentős erődítmény Jurij Dolgorukij idején, az 1150-es években épült. III. Iván nagyfejedelem (1462-1505) neves itáliai építőmestereket hívott a Kreml átépítésére, s azok az újság szerint téglavörösre festették az erőd falát. Ez a moszkvaiaknak nem tetszett, s hogy megbékéljenek, átfestették.
A lap közölte több neves XIX. századi orosz festő képeinek fotóit is, amelyeken fehéren látható a ma már a világörökség részét alkotó épületegyüttes.
Egyébként más orosz városok kremljei többnyire fehérek, akárcsak a templomok többsége, noha az orosz építészek nagyon szívesen festik színesre – főleg a türkiznél zöldesebb, úgynevezett orosz zöldre, téglavörösre, de sárgára és pirosra is – és díszítik fehér stukkóval épületeiket.
A lap – tréfájának alátámasztásául – ódon iratokat is idézett, amelyek szerint utoljára 1913-ban festették át fehér festékkel a Kreml falait. Aztán a háborús és forradalmi években sokáig nem történt semmi, majd a bolsevikok helyreállították az eredeti vörös színt, amelyet jelképesnek is tekintettek – írta az újság, s még azt is hozzátette, hogy a 2235 méter hosszú fal átfestésének költsége mintegy 3 millió rubel lesz, s munkálatokat 2009-ben tervezik elvégezni.