“Fegyvereit csörtette” Váradon is a PNL-vezérkar

“Fegyvereit csörtette” Váradon is a PNL-vezérkar
Jelenleg a legnépszerűbb politikai formáció Romániában a Nemzeti Liberális Párt (PNL), főleg azért mert a tavaly őszi választás nyomán ez a tömörülés adhatta végül az államfőt, földindulásszerű fejlemények nyomán. Térségünkben jártak a párt vezetői. Kényelmetlen ügybe is belefutottak.


Előrehozott választásokat szeretne továbbra is az a párt, amelyik nemrégiben sorsdöntő győzelmet aratott, megszerezve az államfői tisztséget, ennek ellenére a sors még most sem dőlt el, mivel a szóban forgó PNL ugyan hatalmon van Klaus Iohannis elnök révén, de egyelőre képtelen kibuktatni a hatalomból fő ellenfelét, a PSD-t és a választások óta is kormányzó Victor Pontát. A PNL csúcsvezetői, vagyis Alina Gorghiu és Vasile Blaga társelnökök Nagyváradon is azt hangsúlyozták, hogy a PSD változatlanul folytatja antidemokratikus kormányzási szokásait és megkérdőjelezhető manővereit, ezért a nemzeti liberálisok nem adják fel. Nemcsak egyszerűen kipöckölni szeretnék a kormányzásból a PSD-t, hanem tervük az, hogy ameddig még nem erodálódik a PNL népszerűsége – azaz minnél hamarabb – előrehozott parlamenti választáson próbáljanak meg győzni. Ezzel többséget szereznének a parlamentben. Ám mivel ez sokkal nehezebbnek tűnik egyelőre, megelégszenek egy közelebbinek látszó megoldással: a parlamenti erőviszonyok lassú átalakításával átvehetnék a kormányzást is. Az előrehozott parlamenti választást kicsit félreteszik most.

Turné

A két politikus az elmúlt hét végén az ország északi és nyugati régióiban tárgyalt erről, valamint minden helyszínen helyi jellegű stratégiai kérdésekről is, a lokális PNL-vezetőkkel. Ilyenformán Bihar megyébe is eljutottak. Pénteken Berettyószéplakon, majd Margittán folytattak belső egyeztetéseket, ezt követően Váradon vettek részt a megyei jogú városok polgármestereit tömörítő úgynevezett liga egyeztetésén amelyet a Double Tree Hiltonban tartottak. Szombaton ugyancsak Váradon maradtak, ekkor ugyanis a PNL nőszervezete tartott országos egészségügyi konferenciát. Ezt követően a Bihar megyei pártvezetéssel zárt ajtók mögött tárgyalt Gorghiu és Blaga. Zárásképpen sajtótájékoztatón összegezték vizitjüket. Elmondták: Biharban azt is ellenőrizték, hogy halad a PNL és a PDL összeolvadása (mint ismeretes, a PNL nevén viszik tovább az egységes pártot). Megállapították: jól. Sőt, megyénkben már készen is vannak ezzel, és Gorghiuék legközelebbi látogatásán már arról fognak tárgyalni, konkrétan kiket indítsanak a jövő évi önkormányzati választásokon. Vasile Blaga hozzátette: „Például Biharban sem azok indulnak majd helyi vezetői tisztségekért a PNL részéről, akiket Ghilea vagy Popa urak akarnak, hanem akiket az emberek akarnak. Vagyis komoly felmérés alapján dötünk a jelöltjeinkről. Amúgy jópár polgármesteri beosztásunk van most is, jól állunk, de szerezhetünk még vagy harmincat.” Ami a PSD hatalomból való kiszorítását illeti, Blaga a sajtónak elmondta: „Csakis alkotmányos módon akarjuk átvenni a kormányzást. A Ponta-kormányzat mindenképp bukni fog, csak idő kérdése”. Hogy mikor, azaz mennyi idő kérdése még, arra azt válaszolta: dolgoznak a paramenti erőviszonyok megváltoztatásn, megfelelő többség kialakításán, és ha ez megvan, azonnal bizalmatlansági indítványt terjesztenek be, a PSD-kormány megbuktatására.

Tisztulnának

Alina Gorghiu bejelentette: a PNL úgy módosítja alapszabályzatát, hogy „a PSD-vel ellentétben nálunk ne legyen jövőjük a korruptaknak”. Azaz bevezetik, hogy amint bármelyik tagjuk esetleg csak előzetes letartóztatásba is kerül, netán letartóztatásba, automatikusan felfüggesztik a politikai pártfunkcióiból. „Ártatlanság vélelme ide, vagy oda, a PNL külön utakat akar azoktól, akik összeütközésbe kerülnek az igazságszolgáltatással. Akiket pedig netán még el is ítél a bíróság, azok párttagsága azonnal megszűnik, ha pedig közigazgatásbeli tisztségük is van, akkor értelemszerűen elvesztik pártunk támogatását ebben is” – mondta Alina Gorghiu.
Kitért néhány aktuális politikai ügyre is. Szerinte A PSD-vezér Victor Ponta „játszadozik a közpénzekkel, pedig kormányzása utolsó időszakát éli”, ugyanakkor azért is bírálta Pontát, mert kormányfőként elszabotálja, hogy Kolozsváron időközi választást írjon ki a megüresedett parlamenti helyre, „pedig ebből per is lett, és erről mostanra a bírósági is kimondta, hogy Ponta ezzel képviselet nélkül hagyja az ottani polgárokat”. A PNL továbbra is szeretné bevezetni a levélben történő szavazás lehetőségét, Alina Gorghiu szerint ezt is a PSD akadályozza, „mint egyetlen parlamenti erő, amelynek létérdeke a választási csalást lehetővé tévő rendszer megtartása, és az újítás megakadályozása”. A politikus feltette a kérdést: „Apropó, vajon mi is van azzal a büntetőüggyel, amely amiatt indult, hogy Pontáék az államfőválasztáson akadályozták a kölföldön lévő román állampolgárokat a voksaik leadásában? Reméljük, nemsokára erről is hallunk valami újdonságot.” Vasile Blaga is jelezte: ennek az ügynek nem szabad egyszerűen elsikkadnia. Fejlemények szükségesek, hangoztatta Blaga – aki egyébként szokatlan módon a szombati tájékoztató végén kellemes húsvétot kívánt „azoknak, akik most ünneplik azt”…

Mit keres még ott?

Váratlan zavar támadt a PNL-vezérkar nagyváradi sajtótájékozatóján, miután Alina Gorghiu azt ecsetelte, hogy a PNL pár napja eldöntötte, hogy módosítja alapszabályzatát, elveszítik politikai támogatottságukat azon tagjaik, akik – akár korrupciós ügyek miatt – az igazságszolgáltatás markában találják magukat. Ellentmond ugyanis ennek az a tény, hogy a múlt hónapban épp a PNL megyei vezetőjének, Cornel Popának a támogatásával újraválasztották a PNL belényesi szervezetének élére Adrian Domocoş, ottani polgármestert, aki többrendbeli korrupcuió miatt letartóztatásban van, és bíróság elé fog állni. (Ügyeiről lapunkban is beszámoltunk, korrupciós bűncselekmények ezek: például csúszópénzt kapott az Unicarm üzletlánc tulajdonosától, azért, hogy eltussolja, hogy az egyik belényesi boltjukat illegálisan építették, egy másik ügy lényege pedig, hogy illegális adókedvezményeket adott a görög-katolkius egyháznak – ezzel egyébként magával rántotta Virgil Bercea nagyváradi püspököt is, aki állítólag az ügyleteket intéztette, és aki ellen szintén nyomoz már a DNA.) A PNL-vezérkar tájékoztatóján felmerült tehát a kérdés: miféle megtisztulás akkor ez? A kérdés Alina Gorghiu párvezetőnek szólt, de épp csak meglepődni volt ideje, miközben gyorsan magához ragadta a szót Cornel Popa, a megyei PNL-vezető. Utóbbi azt fejtegette: „Amikor újraválaszttattam Adrian Domocoşt Belényesben, három hete, még nem tudtam, hogy épp pár nappal később milyen döntéseket fog hozni a párt vezetése a korrupciós ügyek szigorúbb megítéléséről. “ Ezzel együtt Popa többször is arra célzott, hogy így is támogatja Adrian Domocoşt, majd hozzátette: “minden esetre immár fel van függesztve pártbeli vezetői beosztásából, ha pedig első fokon elítélik, elveszti pártfunkcióit, amennyiben pedig másodfokon is, akkor a párttagsága is megszűnik”.

Szeghalmi Örs

Címkék: ,