Fegyelmezhetetlen sofőrök

Bihar megye – Nap mint nap beszámolunk arról, hogy a Bihar megyei közlekedésrendészek folyamatosan ellenőriznek a megye főbb útjain a városokban és lakott területen kívül is közlekedésbiztonsági, baleset-megelőzési céllal, és mindig több száz autóst, több tíz gyalogost kapnak szabályszegésen. Nem volt ez másként a hét végén sem.

Három nap alatt 1592 személyt sújtottak 201.565 lej összértékű bírsággal, 7 törvényszegőt lepleztek le, s 46 autóst hagytak ideiglenesen jogosítvány nélkül. Ismét a gyorshajtók vezetik a „toplistát”, 1012 autós taposta jobban a gázt a megengedettnél. S ugye köztudott, hogy a balesetek okai között első helyen szerepel a megengedett sebesség túllépése. Szabálytalan előzésen 27 autóst kaptak, 86-an meg elfelejtették bekötni a biztonsági övet, ami ütközéskor bizonyítottan életet menthet.

Nagyon bátrak

Néhány konkrét példát is nyilvánosságra hoztak a közlekedésrendészek: a 29 éves K. Z. J. 111 km/órás sebeséggel „tépett” a Kolozsvári úton, s talán az övé volt a hétvégén a legnagyobb regisztrált sebesség, mert más példát e kategóriából nem említettek az illetékesek. Több ittas vezető is lebukott viszont, a váradi 27 éves P. I. például, akinek még jogosítványa sincs, a leheletében meg 0,95 mg/l-es alkoholértéket mértek, amikor forgalomba be nem írt motorján furikázott a Nuf[rului utcában. Az élesdi 49 éves B. A. „csak” 0,69 mg/l-es értéket produkált belefújva a mérőműszerbe, a 40 éves feketebátori C. E. D. meg 0,68-ot. Valamennyi esetben a véralkoholteszt eredményének alapján indul eljárás. Nem a motoros K. Z. J. volt az egyetlen, akit jogosítvány nélküli vezetésen értek, a váradi 34 éves M. J. A. s a 23 éves Z. G. autót vezett gépkocsivezetői engedély nélkül.