Februárban szóbeliznek az érettségiző diákok

Archív fotó. Készítette: Alexandru Nițescu
Archív fotó. Készítette: Alexandru Nițescu
Január végén kezdődik az érettségire való beiratkozás, februárban pedig már sor is kerül a szóbelikre.

Éppen, hogy megkezdődött az új év, a diákok lassan iratkozhatnak is be az érettségi első szessziójára, január 29. – február 2. között van erre lehetőség. Az Oktatásügyi Minisztérium honlapján már közzétették az idei érettségi ütemtervét is, ennek változtatásáról 2017 őszén döntöttek.

A közzétett ütemterv szerint februárban kerül sor a szóbeli vizsgákra. Február 12-én és 13-án kezdődik az érettségi a román szóbeli vizsgával, február 14-én és 15-én anyanyelvből vizsgáznak a diákok, február 16-án, 19-én és 20-án pedig a digitális kompetenciák vizsgára kerül sor. Az utolsó szóbeli vizsga február 21-ére és 22-ére van ütemezve, amikor idegen nyelvből szóbeliznek a tizenkettedikesek.

Néhány hónap szünet után folytatódik az érettségi, az írásbeli vizsgák júniusban lesznek. Román nyelvből és irodalomból június 25-én vizsgáznak a diákok, anyanyelvből 26-án, a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból 27-én, a szaknak megfelelő választott tantárgyból pedig 28-án. Az eredményeket néhány nappal később, július 4-én fogják kifüggeszteni, július 5–8. között óvást nyújthatnak be azok, akik a jegyeikkel elégedetlenek. A végső eredményeket július 9-én teszik közzé.

Pótérettségi

A pótérettségire júliusban lehet majd beiratkozni, augusztus 20–23. között kerül sor az írásbeli vizsgákra, augusztus 24–31. között pedig a szóbelikre. Ezeknek eredményeit szeptember 1-jén, 12 óráig közlik, ugyanaznap lehet óvást benyújtani. A végső eredményeket szeptember 6-án függesztik ki.

Törő Enikő