Fáznak a tornateremben a diákok

Szatmárnémeti – A szatmárnémeti 10–es Számú Általános Iskolában a magas fűtésszámla mellett gondot okoz a körülbelül húsz éves fűtésrendszer elavultsága is.

A szatmárnémeti 10–es Számú Általános Iskolában a régi, elavult fűtésrendszert már egy ideje le szeretnék cserélni, korszerűsíteni, ám erre egyelőre még nem volt lehetőség a szűkös anyagi keret miatt — tudtuk meg az intézmény aligazgatójától, Moş Mihaitól. Portálunk megkeresésére elmondta, az iskola fűtésrendszere tudomása szerint több, mint húsz éves és korszerűsíteni kellene, mivel évről évre egyre több hiba jelentkezik, ráadásul a tanintézmény decemberi fűtésszámlája súrolta a 10 000 lejt. Megemlítette, egy tanteremben le is kell cserélni az elavult fűtőtestet, mivel az már nem működik, amit meg is tesznek hétfőn, a vakáció első napján — így nem zavarják meg a tanítást. Moş elismerte, sajnos a tornateremben a gyermekek fáznak a rendszer elavultsága miatt, ráadásul, miután az egész intézményt csak egy kazán fűti, nem eléggé meleg a víz, ami a sportterem fűtőtesteibe kerül, délután pedig már nem fűtik az intézményt, ami szintén oka a tornaterem kihűlésének. Az aligazgató elmondta, felhívta az elemi osztályok tanítónőinek figyelmét, hogy amíg az időjárás nem megfelelő, a kisdiákok számára a tornaórát saját tantermeikben tartsák meg. Az iskolán belül a fűtőtestekbe elég a 60 fokos víz ahhoz, hogy megfelelő hőmérséklet legyen a tantermekben, ám ahhoz, hogy a tornaterem ne hűljön ki és elég meleg is legyen, a fűtőtestekbe 80 fokos vizet kellene áramoltatni  — magyarázta az aligazgató. Hozzátette, szeretnék ezt a problémát megoldani, mellyel kapcsolatban már szakemberek véleményét is kikérték, akik azt javasolták, hogy az iskola és a sportterem számára két külön fűtésrendszert alakítsanak ki, így a két külön kazán megfelelően el tudja majd látni — a megfelelő hőmérsékletű vízzel — a fűtőtesteket. Amennyiben lenne rá támogatás, a nyári vakáció ideje alatt elvégeznék ezt a munkát, hogy a tanítást ez a nagyobb, és hosszabb ideig elhúzódó munkálat ne zavarja meg — tette hozzá Moş.
Az aligazgató elmondta, tudja, hogy a gyermekek fáznak a tornateremben, valamint az is gondot okoz, hogy az iskola mazsorett csoportja egy márciusi versenyre készül, és gyakrabban kell próbákon részt venniük a tornateremben, ami a hideg miatt nem mindig kellemes a diáklányok számára.

Címkék: , ,