Farsangi mulatság Réven

Farsangi mulatság Réven
Csütörtök délelőtt tiz órai kezdettel a révi iskola magyar tagozata egy fergeteges farsangi mulatságot szervezett a helyi művelődési házban.

Lassan hagyománnyá válik, hogy a teljes magyar tagozat, közös erővel, egymást segítve szervez különböző kulturális műsorokat a fontosabb ünnepi alkalmakra, a diákok részvételével. Ezúttal ismét bebizonyosodott, hogy a rendezvényeket nagy sikerrel szervezik, hiszen a zsúfolásig megtelt művelődési házban lelkes közönség ülte végig a diákok műsorát. Sipos Márta, magyar szakos tanárnő Kleopátra jelmezében köszöntötte a megjelenteket, többek között Májer Zoltánt, az iskola aligazgatóját. Juhász Vanda tanuló a farsangi szokásokról tartott rövid tájékoztatót.

Megtudhattuk azt, hogy a farsangi ünnepkör legfeltünőbb mozzanata hazánkban a jelmezes álarcos alakoskodás.Már a XV. század óta szólnak az adatok a férfi-női ruhacseréről, álarcviselésról,az állatalakoskodások különböző formáiról.A királyi udvartól a kis falvakig mindenütt farsangoltak hazánkban.A XVI-XVII. században falu, város és a királyi udvar egyaránt álarcot öltött farsangkor és úgy szórakozott. Farsangi álarcos napjainkig is találunk a magyar falvakban.Az állatalakoskodáson kivűl más figurák is megjelennek a falusi farsangon. Álarcuk többnyire alkalmi, papirból, rongyból, harisnyából készül.Ismertetőt követően először az óvodások és az előkészitősök léptek fel az alkalomhoz illő jelmezekben és alkalomhoz illő versikéket, énekeket mutattak be szüleiknek és a megjelenteknek. Érdekes volt azt látni, hogy egy minimális meglepődöttséget sem tanúsítottak az előadás alkalmával, pedig először szerepeltek a művelődési ház nagyszínpadán. Bohócok, boszorkányok, rendőrök, forgalmisták, focisták, betörők, katicabogár, télapó lépett a közönség elé de a gyerekek megelevenítették a mesebeli hercegnőt és annak lovagját, eljött a bohóc, a katona, a pókember, az indián is a rendezvényre.

Őket az első és a második osztályosok követték, akik táncos-zenés műsorral , búcsúztatták a telet majd a III-IV és a VI-VIII osztályosok lépte szinpadra.Hivatalos farsangi bemutatókat követően korosztályonként különböző vetélkedőkkel, ügyességi versenyekkel szótrakoztatták a jelenlévőket.

A diákok előadásaiból látszott a lelkesedés, örömmel szórakoztatták szüleiket, rokonokat, barátokat, szomszédokat, mindazokat akik megtisztelték őket a jelenlétükkel.

Köszönet illeti minden felkészítő pedagógusok munkáját,akik szintén farsangi jelmezben vettek részt az eseményen, a szülőket, nagyszülőket, akik biztosították az elmaradhatatlan farsangi fánkot, és végül de nem utolsó sorban a gyerekeket , hogy olyan lelkesen helytálltak.

Címkék: , , ,