Farsangi maszkok versenye

Farsangi maszkok versenye
Farsangi álarckészítő verseny zajlott február folyamán a Diákokért Egyesület és a Pro Familiae Alapítvány szervezésében. A díjkiosztást szombaton tartották, a Silent kávézóban.

Amint Krasznai Tündétől, az egyesület képviselőjétől megtudtuk, a versenyen hatvannyolc gyerek vett részt, a Szent László, a Szacsvay, a 11. sz., a 16. sz., valamint a Juhász Gyula iskolából. A maszkok alapanyaga papír, illetve agyag volt, ez utóbbiakat Jakabffy Emma, a Pro Familiae alapítvány vezetője irányításával készítették a gyerekek. Két kategóriában díjaztak: nulladik és első osztály, valamint második, harmadik és negyedik osztály. Mindkettőn belül volt első, második, harmadik helyezett illetve különdíjas – a kisebbeknél még egy plusz különdíjat is kiosztottak egy különlegesen kreatívan elkészített maszkért.

Ajándékok

Minden gyerek kapott ajándékot, a díjazottakat pedig könyvekkel és agyagtárgyakkal jutalmazták. A gyerekek által készített tárgyak múlt csütörtöktől a Silent kávézóban voltak megtekinthetők, keddtől csütörtökig pedig a Bunyitay könyvtárban lesznek kiállítva. A szombati díjkiosztás előtt a diákok tombolát vehettek. Mindegyik nyerő volt: különféle agyagtárgyakat kaptak cserébe, melyek a Pro Familiae foglalkozásain készültek. Később a díjazottak átvették jutalmukat, majd a gyerekek farsangi énekeket adtak elő.

Hagyomány

Jakabffy Emma elmondta: bár farsangra most először szerveztek ilyen versenyt, a gyerekekkel megtartott kézműves foglalkozások már hagyományszerűen zajlanak. Ezek a tevékenységek nagyban hozzájárulnak a hagyományőrzéshez, fejlesztik a kreativitást, a szépérzéket. Nem elhanyagolandó részlet az sem, hogy természetes, ásványi alapanyagú festékeket használnak. A versenyen belül hat alkalommal vezetett kézműves foglalkozást.

Neumann Andrea