Fantáziadús félelmek

Fantáziadús félelmek
Heves szívdobogás, remegés, légszomj, szédülés, hőhullámok, verejtékezés, hasmenés, alvási és koncentrációs zavarok: a félelem, szorongás tünetei.A félelemnek sok arca van.

A reális félelem segít felismerni a vészhelyzeteket, reagálni a fenyegetésre (pl. menekülni egy kigyulladt épületből).

Az irracionális, parttalanná vált félelem viszont megfoszt az örömtől, leblokkol. A szorongás a leggyakoribb lelki zavar. Van, aki fél az autóvezetéstől, magasságtól, egyes állatoktól, lifttől, betegségtől, haláltól, stb.Az aggodalom angolul “worry”, ami egy régi angolszász szóból ered, ami azt jelenti: megfojt. Ezt teszi a szorongás is az emberrel: megfojtja benne az életörömet, a cselekvés szabadságát, nem tud lazítani. Ilyenkor általában olyan dolgok miatt aggódunk, amelyek soha nem válnak valóra. Kényszergondolatok uralnak le minket, állandúsult alaptalan félelmek bilincsében vergődünk, amelyek akár a pánikig fokozódhatnak.

Félelmek, képzelgések

A szorongásos zavarok olyan válságos élethelyzetekben jelentkezhetnek először, amelyek nagy feszültséggel járnak, mint pl. válás, szülés, munkahelyi gondok, súlyos betegség, baleset, elhanyagolás, rossz bánásmód, szülők túlféltése. Testi okai is lehetnek e problémának: pajzsmirigy rendellenessége, asztma, epilepszia, migrén, stb. Bizonyos gyógyszerek, drogok is kiválthatnak ilyen tüneteket.Ilyenkor tudatosítanunk kell, hogy az ilyen félelmeket magunk gyártjuk képzelgéseink révén. A félelmet keltő helyzetek kerülése csak konzerválja a szorongást, nem jelent megoldást. Csak úgy szokhatunk le a félelemről, ha kitesszük magunkat azoknak a helyzeteknek, amitől rettegünk.

Gondolataink béklyójában

Van, aki pl. fél idegenek előtt beszélni, táncolni. Ezt úgy győzheti le, ha ennek ellenére is próbálkozik beszéddel, tánccal. (Még az is kiderülhet,hogy egészen jól megy neki!) Gyakran tehát nem a körülmények, hanem a saját gondolataink határozzák meg, hogy hogyan érezzük magunkat.Ha gondolataink lemeze elakad a szorongás barázdáiban, meglopjuk életünket az örömöktől, szépségektől. Nézzünk hát farkasszemet hiperaktív fantáziánk gúzsba kötő termékeivel!

 Kovács Orsolya