Falusi mezők, városi utcák

Falusi mezők, városi utcák
Nagyvárad- Péntek délután Közép-Kelet Európa egyik legjelentősebb festőművészeti triennálé kiállítását nyitották meg a Körösvidéki Múzeumban. A vándortárlat május 12-ig tekinthető meg.

A vándortárlat– melynek szervezője a Körösvidéki Múzeum és a Bihar Megyei Tanács, partnerségben a lengyelországi Przemysl nevű város Modern Képzőművészetek Galériájával- nyitóünnepségét péntek délután tartották a Barokk Palotában.

Dr. Aurel Chiriac múzeumigazgató beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a Bronislaw Komorowski lengyel köztársasági elnök által támogatott Ezüst Négyszög Kárpátok Eurorégió (Lengyelország, Ukrajna, Szlovákia, Magyarország, Románia) festőművészeti triennálé kiállításon 100 alkotást állítottak ki, 76 képzőművész munkáját. Eredetileg több 300 festményt adott le mintegy 200 festő, a versenyben maradtakat pedig egy nemzetközi zsűri véleményezte, melynek ő maga is tagja volt. Jadwiga Sawicka kurátor döntése értelmében a legutóbbi pályázat témája, illetve esztétikai gondolata a mező és az utca, vagyis a vidék és a város. A díjazottak közt két romániai- Valentin Itu és Gabriela Luciana Király-, valamint két magyarországi- Burai István és Fátyol Zoltán- festőművészt is találunk, Bihar megyéből pedig a belényesi Miklós János munkáit iktatták be a kiállítás anyagai közé. A fődíjat egyébként a lengyel Renate Szyszlak Feljegyzések a falon című alkotása nyerte.

Új koncepció

A vernisszázson jelen volt és felszólalt Janus Cywickitól, a Przemysl-i képtár vezetőjétől megtudtuk, hogy kezdeményezésükre 1994 óta szervezik meg a VIII. kiadásához érkezett kiállítást, eleinte két, most már azonban három évente azzal a céllal, hogy promoválják a határ menti kortárs képzőművészek közötti együttműködést, illetve a népek barátságát, békéjét. Romániából Bihar, Szatmár, Szilágy, Máramaros, Suceava és Botoşani megyei művészek vesznek részt a projektben, melynek keretében legközelebb 2015-ben lehet pályázni. Tavaly egy új koncepcióval álltak elő, melynek lényege, hogy 1×1 méteres papírfelületre kellett festeni, és bármilyen technika meg volt engedve.

Miklós János festőművész az Erdély Online-nak elmondta, hogy A Föld oltára című munkája 2011-ben készült, és a kép egy variánsa a budapesti Román Kulturális Intézetben is megtalálható. Nagy megtiszteltetés számára, hogy kétszeri zsűrizés után Bihar megyéből egyedül az ő festménye került be a vándorkiállítás anyagai közé, melyet Przemysl és Várad után Miskolcon lehet majd megtekinteni.

Ciucur Losonczi Antonius