Falunap újratöltve: családi nap Micskén

Micskei gyerekek táncoltak micskeieknek családi napjukon. A szerző felvétele
Micskei gyerekek táncoltak micskeieknek családi napjukon. A szerző felvétele
A falunap ismérveit felsorakoztató, de annál talán meghittebb hangulatot biztosító családi napokat tartottak az elmúlt hét végén Micskén. A helyi és poklostelki lakosokat is várták szombaton ebédre. Összesen 9 bográcsban főtt az étel, hogy mindenkinek kedvére tegyenek.

Évek óta nem tartottak falunapokat Micskén és elvileg az elmúlt hét végén sem, hiszen a két napos programsorozatot családi napnak nevezték el. Hogy mi a különbség? Az talán az alábbiakból kiderül. Az eseménylánc szombaton délelőtt kezdődött, amikor kora délutánig terjedően a falu központjában, illetve a Balogh Péter kultúrház udvarán – melyek a családi nap központi helyszínei is voltak – tanítónők foglalkoztak a gyerekekkel, ügyességi versenyeket, kézműves foglalkozásokat tartva nekik. Délután, de még beleférve az ebédidőbe, asztalhoz várták a lakosokat, nem csak a micskeieket, hanem az ugyancsak Vámosláz községhez tartozó, 3 kilométerre lévő poklostelkieket is, akikért busz ment. Összesen 9 bográcsban főtt az étel, hétben disznó, kettőben birkahúsból, hogy mindenkinek kedvére tegyenek. Nos, ez a közös ebéd az egyik, amiben egy családi nap több a falunapnál. Az ebédet jókedvű nótázás követhette, ebben a nagyváradi M. M. Pódium előadói, Molnár Júlia és Meleg Attila segítettek a helyieknek, még a főutca aszfaltjára épített színpad szélére felült fiatalok is be-besegítettek egy-egy nótánál. Egy kis műsorváltozás következett, a megnyitó helyett még a helyi fiatalok modern táncának tapsolhatott a publikum, hiszen, mint elhangzott: „a mi gyerekeink nekünk táncolnak a mi családi napunkon”.

Családias hangulat

Aztán csak eljött a megnyitó ideje is, amikor Bertalan Lajos, helyi RMDSZ-elnök és alkalmi műsorvezető előbb Kosztandi Mihály polgármestert szólította mikrofonhoz, aki egyebek mellett arról szólt, hogy helyben „nem divat” falunapot szervezni, ám látva, hogy máshol milyen jól szórakoznak azokon, családi nap mellett döntöttek, amivel összehozhatják a családokat és azért a központban (és nem a Bikaréten, akárhol is legyen az), hogy az idősebbek is részt vehessenek rajta. A családiasság jegyében nem is a polgármester, hanem egy kislány, Bónizs Bogi nyilvánította megnyitottnak a családi napot. Ugyancsak a családi nap ötletét, az abban rejlő lehetőségeket emelték ki beszédeikben Cseke Attila és Szabó Ödön képviselők. Előbbi hangsúlyozta: a „kis családokból” áll össze a falu nagy családja, és mint megyei RMDSZ-elnök csak büszke lehet, hogy a megyében olyan közösségek vannak, mint amilyen a micskei is. Utóbbi aláhúzta: a család ismérve, hogy nem csak akkor segítik egymást annak tagjai, amikor jólesik nekik, hanem bármikor, amikor szükséges – így van ez, amikor közösségek a „családtagok”. Még mindig a családiasság jegyében Halász Ilona, a helyi RMDSZ-Nőszervezet elnöke adott át oklevelet azoknak a családoknak, ahová idén „kopogtatott be a gólya”: háromnak a helyszínen, egy család pedig már korábban megkapta azt.

Micske festményen

Néptánc következett: a Görböc leánykórusának széki népdalai után a helyi néptánccsoport marosszéki, mezőségi és kalotaszegi, a margittai Gyöngyvetők szatmári és marosszéki táncokat adtak elő. Alkalmi, rövid táncházra is sor került, melybe a közönség tagjait, de még a nevezett elöljárókat is bevonták. A néptáncot kis időre megszakították, addig, míg a tájházban megnyitották Bánházi Gyöngyi margittai művész festménytárlatát. A Micskén harmadszor bemutatkozó alkotót Kosztandi Mihály méltatta, egyebek mellett elmondva, hogy fényképezéssel is foglalkozik, ezt mi sem bizonyította jobban, mint hogy ekkor is nála volt fotómasinája. A festmények egyébként nagyrészt csendéletek és tájképek voltak, utóbbiak sorában ott volt jellegzetes micskei, a két templom tornyát tükröző „látkép” is, de a néptáncosokat is megörökítette. Mint említettük, a néptáncosok folytatták műsorukat a színpadon, majd a modern táncosok is visszatértek utcabál-jellegű bulival. Ekkor már meg-megnyíltak az ég csatornái, de mintha az időjárásfelelős még nem tudta volna eldönteni: legyen eső vagy sem.

Az eső is „benézett”

A székelyhídi Control Dance Group először szerepelt Micskén és azt hiszem, erre emlékezni is fognak: a számukra kicsi színpad előtt, az aszfalton kezdték meg műsorukat, miközben aztán rendesen eleredt az eső. Előbb modern- és break-tánc volt a programban, ám miközben szalszával nyári hangulatot akartak megidézni, már tarthatatlanná vált a helyzet, bármilyen derekasan is állták a sarat, pontosabban a nyakukba szakadó esőt. A Tóth Andi-koncert előtt az egyik sörsátor elől egy nagy ernyőt vittek a színpadra – erre elállt az eső, így az X-Faktor ötödik szériájának győztesét már nem kellett esernyők alól nézni és hallgatni. A mintegy félórás koncertbe belefért egy rövid közös éneklés a közönséggel, amit telefonjával videóra is vett az énekesnő. Mindezek után került sor a tűzijátékra, még este kilenc előtt, ami mondható családbarát időpontnak, amikor gyerekek és idősek még egyaránt nézhették a látványosságot, melyhez a Margitta irányában meg-megvillanó villámlások szolgáltattak hátteret. A későbbiekben a Koktél zenekar muzsikált az utcabálon, előtte Kosztandi Mihály köszönte meg a lakosoknak az egész napos részvételt, bár vasárnap még volt néhány program, ezek részleteire visszatérünk.

Rencz Csaba