Fákat döntött ki az erős vihar

Fákat döntött ki az erős vihar
A tegnap reggeli vihar gondokat okozott Bihar megyében a tömeg-, a vasúti és a közúti közlekedésben, Nagyváradon számos utcában gyűlt fel a lehullt csapadék. Íme a részletesebb körkép.

 

Oana Brânzan, a CFR infrastrukturális részlegének sajtófelelőse arról tájékoztatta a Bihari Naplót, hogy a vihar Bihar megyében a vasúti közlekedés szempontjából a Rév-Vársonkolyos vágányszakaszon okozott problémát, ahol fák dőltek a sínre. Emiatt reggel 6.40 és 7.35 óra között összesen 70 perc késést halmozott fel két járat: a Nagyvárad–Kolozsvár közt közlekedő 1532-es Interregio 48 percet, valamint a Bukarest és Szatmárnémeti közt összeköttetést biztosító 1741-es Interregio 22 percet. Tripa Renátától, a Vízművek kommunikációs felelősétől megtudtuk, hogy a reggeli, illetve délelőtti órákban tíz ezzel kapcsolatos bejelentés érkezett a diszpécser szolgálatukhoz. A megszokottakon kívül nagyobb problémák voltak például a Barcăului, az Agricultorilor és a Simion Bărnuțiu utcákban. Öt szakosodott járművel szálltak ki a helyszínekre, vagyis szippantós és vegyes-, az eldugult részek kitakarítására is alkalmas kocsikkal.

Közlekedés

Carmen Tocuț, a Helyi Közszállítási Vállalat (OTL) szóvivője azt nyilatkozta lapunknak: reggel 5.50–6.40 óra között bénult meg a villamosközlekedés a városban, az ismert okok miatt, vagyis hogy víz gyűlt fel a stadion és a Körös áruház mellett, illetve áramszünet is volt stb. Ebben az időintervallumban az érintett viszonylatok gyakorlatilag nem közlekedtek, illetve ha igen, csupán néhány métert tudtak megtenni, és lépésben haladtak. Ugyanakkor a 12-es busz egy kisebb utcát ki kellett kerüljön.

A Crișana Katasztrófavédelmi Felügyelőséghez reggel 6–8 óra között a 112-es egységes segélyhívó számon keresztül 40 bejelentés érkezett úttestekre esett faágakról, elöntött utcákról, pincékről és udvarokról. Jelentősebb problémák voltak Nagyváradon a Dunării, a Spartacus, az Olimpiadei, a Dózsa György utcákban, az Ezredévi Emléktéren, a Macului, a Mărăşti, a Rogériusz, az Avram Iancu/Kert, az Uzinelor, a Louis Pasteur/Kórház, a Nicolae Grigorescu és a George Enescu utcákban. A kár elhárítása végett 25 katonai tűzoltó lépett akcióba: eltávolítottak 7 faágat az úttestekről, kettőt gépjárművek tetejéről, 3 elárasztott utcából szivattyúzták ki a vizet, 10 pincéből és 2 udvarból. Élesden egy útban levő letört faágat kellett eltávolítani, Margittán a Nicolae Bălcescu utcában gyűlt meg a víz.

Ugyanakkor a viharok miatt áramkimaradások is voltak. A Bihar Megyei Mentőszolgálattól azt az információt kaptuk, hogy nem nőtt meg az ellátást igénylők száma a vihar miatt. A váradi repteret fenntartó Bihar Megyei Tanács arról tájékoztatott, hogy a reptéren nem volt fennakadás az időjárás miatt a járatok fogadásában, illetve indításában, mint ahogy a Bihar megyei utakon sem okozott fennakadást a vihar, jelezte Simon Adrian, a tanács szóvivője. A Körösök Vízügyi Igazgatósága arra hívta fel a figyelmet, hogy a Krasznán és a Berettyón, valamint ezek mellékfolyóin árvizek lehetnek, a hegy- és domboldalakról nagy mennyiségű víz zúdulhat majd le, ezért a folyóvizek meghaladhatják a figyelmeztetési szintet. Az Országos Vízgazdálkodási Intézet sárga kódjelzésű figyelmeztetést adott ki június 13-tól június 15-én délután négy óráig. A vízügyi igazgatóság közleményéből az derül ki, hogy a Berettyóra és mellékfolyóira, továbbá a Sebes-Körös, a Fekete-Körös és a Fehér-Körös folyókra és ezek mellékfolyóira kell a leginkább odafigyelni. Az intézmény közleménye szerint a vízügyi igazgatóság intervenciós egységei készen állnak a beavatkozásra, ha a vízügyi helyzet ezt megkívánja.

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: ,