Fák dőltek a Körösbe Váradon

Fák dőltek a Körösbe Váradon
Három fa dőlt a Sebes-Körös bal partján lévő építőtelep területére Váradon, és fennáll a veszély, hogy újabbak követik azokat.

Az esetet a Repcon cég telepen dolgozó munkásai jelentették, aminek nyomán a helyszínre érkeztek a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság alkalmazottai, élükön Dorel Dume igazgatóval. A szakemberek szerint a megnövekedett vízszint miatt a folyó kimosta a fák gyökerét, ezek egyébként is spontán nőttek a tartófalak mentén, tehát nem voltak amúgy sem erősek. A vízhozam a Hidroelectrica cégnél végzett munkálatok nyomán nőtt meg, a víz elöntötte és használhatatlanná tette a Repcon által használt időszakos munkatelepi útvonalat.

Nem akarják, de…

A vízügyi igazgatóság szóvivője, Anca Mihociu szerint elképzelhető, hogy a támfal mellett még lábon álló fák közül újabbak is kidőlnek, mert gyökerük abba a rétegbe kapaszkodik, melyet ki kell takarítani. Cáfolta a felvetést, hogy az igazgatóság szeretné a fák eltüntetését, de leszögezte, hogy a támfal megerősítése szükséges munkálat. Emlékeztetőül: egy hónappal ezelőtt természetvédők arra figyelmeztettek, hogy veszélyben van a zóna zöldövezete, a kormánybiztosi hivataltól pedig kérték, vizsgálja át, hogy az említett építkezésen betartják-e a környezetvédelmi engedélyben előírtakat, melyben nincs szó fák kivágásáról.