Fajtiszta és keverékkutyák közös versenye

Fajtiszta és keverékkutyák közös versenye
Nagyvárad – Gyerekek, felnőttek, kutyák és sok-sok nyeremény - ezekkel a szavakkal jellemezhető leginkább az SOS Dogs programon belül zajló vasárnapi parádé. Senki nem távozott üres kézzel.  

Harmadik alkalommal zajlik ilyen kutyaparádé Nagyváradon, tudtuk meg Antonia Craciuntól, a Közösségi Kutyák Védelméért Létesült Alapítvány menedzserétől. Elmondta: 2003-ban kereste meg őket az itteni Arca lui Noe Alapítvány, hogy segítsenek a kóborkutyák kérdésének megoldásában. Akkoriban csak Prahova megyében tevékenykedtek, s az angliai Dogs Trust Alapítvány támogatásának köszönhetően létrejött az SOS Dogs program, melyen belül létrehozták a nagyváradi, Hora Coriolan utcai menhelyet, ahol ivartalanítják a kóborkutyákat, s örökbe is adják őket. Először csak a nagyváradi kóborkutáykkal foglalkoztak, de tavaly óta Vaskohszikláson, Belényesben, Vaskohon, Margittán is befogják, mozgóklinikájukon helyben ivartalanítják, majd az egészséges ebeket szabadon eresztik, a betegeket pedig meggyógyítják a nagyváradi menhelyen. Ettől az évtől Tenkén és Olcsán is tevékenykednek.

Gazdik: figyelem!

A kutyaparádét nevelő célzattal szervezték, tudtuk meg; a sok -sok nyereménnyel és a mulatságos versenyekkel arra próbálják felhívni az emberek figyelmét: felelősségteljesen kell bánniuk állataikkal. Nálunk sajnos több kutyatulajdonos egyszerűen szélnekereszti a párhónapos, már önálló kutyakölyköket. Egyesek elpusztulnak, a többiekre pedig a kóborkutyák szomorú sorsa vár. Ennél már sokkal humánusabb megoldás ivartalanítani a kutyákat, s ezt az alapítvány a kutyatulajdonosok kérésére ingyen elvégzi, mondta az alapítvány menedzsere.

Szemek, farkincák

A vasárnapi rendezvényen nem számított, melyik kutya fajtiszta, melyik nem. Értékes, törzskönyvezett fajták szálltak versenybe keverék kutyákkal, és nemegyszer utóbbiak győztek. Az egyik megmérettetés során a legszebb szemű kutyust választotta ki a zsűri, később a farkát legjobban csóváló négylábú kategóriában versenyeztek a négylábúak, s az is kiderült, melyikük a legszebb veterán. Többek között olyan vetélkedő is zajlott, melynek során a kutyák és a gazdik zenére futottak körbe-körbe, s amikor megállt a zene, egy színes szőnyegen kellett találniuk. Akinek nem jutott szőnyeg, az kiesett. A későbbiek során a legszebb örökbefogadott kutyust is megválasztották.

Játékok

Általánosságban elmondható, hogy mindenki jól járt: a kutyatulajdonosok már a részvételért apróbb ajándékokat kaptak, a nyerteseknek és kutáyiknak pedig hátizsák és kutyaeledel járt. A gyerekek pedig tombolán vehettek részt – egy ötlejes szelvény hat különféle játékra jogosított fel – s mindannyian jópofa játékkutyákat, kutyaformájú hátizsákokat, egyéb apróságokat nyertek. Amelyikük pedig akarta, a parádé idejére kiskutyává változhatott az arcfestők közreműködésével.

Neumann Andrea