Fagypont alatti hőmérsékletben mérkőztek a gimnazisták

Fagypont alatti hőmérsékletben mérkőztek a gimnazisták
Három hónapja nincs fűtés a Szatmárnémeti Voinţa SE asztalitenisz–termében, mégis itt rendezték meg a pénteken a gimnazisták diákolimpiászának Szatmár megyei döntőjét. A testnevelőtanárok azt mondják, a középiskolások is itt mérkőztek az elmúlt héten, de nem volt olyan hideg, mint péntek délelőtt.

 

Nagykabátban, sapkában, kesztyűvel voltak kénytelenek játszani pénteken azok a gimnazista diákok, akik megmérkőztek az asztalitenisz–diákolimpiász megyei döntőjében. A szatmárnémeti Olimpia Stadion alatt levő asztaliteniszteremben ugyanis három hónapja nincs fűtés, a földgázszolgáltató levágta a helyiséget a fővezetékről. Ráadásul tegnap ivóvíz szolgáltatás sem volt tegnap, ugyanis a vezeték befagyott, de a vederben hozott víz is pillanatokon belül megfagyott. „Reggel hoztam vizet, a fürdőbe helyeztem, mostanra megfagyott” – mutatta Ioan Gherghel. A Szatmárnémeti Voinţa SE edzője elmondta, forró teát is hoztak, illetve a mérkőzéseket is lerövidítették. „Sajnos oda jutottunk, hogy nem foglalkozik velünk senki. Senkit sem érdekel, hogy mi történik az asztalitenisz–teremben, vagy hogy egyáltalán mi van a csapatunkkal. A jövő hónapban A–osztályos bajnoki forduló játszik a felnőtt legénység, de nincs hol edzeni, a teremben hidegebb van mint odakint” – panaszolta a szakvezető.

A tegnapi tornán részt vevő diákok testnevelőtanárai is panaszkodtak. „Megengedhetetlen, hogy ilyen embertelen körülmények között rendezzenek versenyt” – mondta felháborodva Constantin Por, a Remetemezői Általános Iskola tanára.

Petru Dumitru, Szatmár megye sport szaktanfelügyelője is sajnálkozott. Állítása szerint az elmúlt héten a középiskolásoknak is a Voinţa–teremben rendezték az olimpiászt, akkor elviselhető volt a hőmérséklet. „Most szembesülök azzal, hogy fagypont alatti hőmérséklet van a teremben. Egyet értek a panaszosokkal, itt intézkedni kell, az illetékesek meg kell oldják a problémát” – nyilatkozta Petru Dumitru. Viszont szerinte nem lett volna megvalósítható, hogy a tegnapi tornát egy másik helyszínen rendezzék meg, bár valamennyi jelen levő tanár úgy gondolja, hogy néhány órára „beköltözhettek” volna valamely szatmárnémeti iskola tornatermébe, hogy ott rendezzék meg a megyei finálét.

A versenyen egyébként összesen húsz diák mérkőzött meg. Szatmárnémeti, nagykárolyi, sárközújlaki, remetemezői, kálmándi, kaplonyi, szakaszi, aranyosmeggyesi, lázári és kispeleskei gimnazista fiúk és lányok küzdöttek a dermesztő hidegben a továbbjutásért. A két kategória első helyezettjei május 16–18. között Kovásznán fognak az országos döntőben mérkőzni, akkor és ott bizonyára sokkal jobb körülmények között.

 

Eredmények

Asztalitenisz–diákolimpiász, gimnazisták, megyei döntő

Lányok

1. Jessica Dan (Sárközújlaki Általános Iskola; testnevelőtanár: Gabriel Faur), 2. Laura Groza (Remetemező), 3. Bányás Erika (Lázári), 4. Roxana Cimpoieşi (Szakasz)

Fiúk

1. Heirich Kevin (nagykárolyi 1–es Számú Általános Iskola; Florentina Oşan), 2. Lép Deniss (szatmárnémeti Ioan Slavici Főgimnzáium), 3. Vígh Tamás (szatmárnémeti Sportlíceum), 4. Alexandru Miclea (Remetemező).