Függőben a repülőtér ügye

Függőben a repülőtér ügye
Nagyvárad – augusztus havi rendes ülését tartotta a Bihar Megyei Tanács. A napirendi pontok közt szerepelt a nagyváradi repülőtér ügye is, némi vitát követően azonban nem született végleges döntés.

Gheorghe Pasc, a létesítmény parancsnoka kifejtette: a közelmúltban benyújtott finanszírozási kérvény elbírálása azért stagnált, mivel nem volt világos, hogy minek az alapján támogatja az Európai Unió a repülőterek korszerűsítését. Problémát jelentett ugyanis Romániában, hogy a légikikötők különböző jogi formában működnek (a szakminisztériumnak alárendelve, kereskedelmi társaságként vagy önálló ügyvitelű vállalatként). Az Európai Bizottság végül úgy határozott, hogy államsegélyként könyveli el a támogatást. Ennek megfelelően idén májusban újabb dokumentációt küldtek Brüsszelnek, melyre azt a választ kapták, hogy bizonyos pontosításokra van még szükség. A szaktárca eleget tett a kérésnek, s a dokumentumokat július 7-én továbbította az uniós szakintézménynek. A szabályzat értelmében utóbbinak két hónap áll a rendelkezésére, hogy visszajelezzen. A váradi repülőtér kifutópályájának és termináljának a korszerűsítése egyébként körülbelül 69 millió euróba kerülne, az idő pedig azért sürget, mivel jövő februárban az Országos Légügyi Hatóság képviselői Nagyváradra érkeznek, hogy meghosszabítsák vagy sem a repülőtér működési engedélyét.
 
Korábbi projekt
 
Kiss Sándor, a Bihar Megyei Tanács RMDSZ-es alelnöke arra emlékeztette a jelenlevőket, hogy néhány évvel ezelőtt már létezett egy szerinte életképes projekt (máshol legyen a reptér), azonban nem lett belőle semmi. Azt javasolta: szavazzák meg, hogy bízzanak meg egy szakcéget, mely tanulmányt készítsen arról, hogy mit csináljanak a létesítménnyel. Szabó Ödön amellett érvelt, hogy a repteret korszerűsíteni kell, hogy versenyképes legyen. Traian Bulzan liberális képviselő úgy vélte: fontos egy olyan stratégiának a kidolgozása, mely irányadó abból a szempontból, hogy melyik megoldást válasszák (bérbe adás, fejlestés, eladás stb.).
A tanácsosok végül azt a változatot szavazták meg, hogy alaptanulmány készüljön a további teendőkről.
 
Ciucur Losonczi Antonius