ERDON Országos hírek

2017.09.20. 12:34

R. Arafat: egy gyorsriasztási rendszer létfontosságú

Létfontosságú egy gyorsriasztási rendszer rossz időjárás esetén, de katasztrófák után is, és bármi áron gyakorlatba kell ültetni, nyilatkozta szerdán Raed Arafat, a belügyminisztérium államtitkára.

Létfontosságú egy gyorsriasztási rendszer rossz időjárás esetén, de katasztrófák után is, és bármi áron gyakorlatba kell ültetni, nyilatkozta szerdán Raed Arafat, a belügyminisztérium államtitkára. "Az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség (DSU) meglátása szerint rendkívül fontos egy ilyen rendszer. Számunkra egy gyorsriasztási rendszer létfontosságú, nem csupán rossz időjárás esetére, hanem katasztrófák után vagy egyéb sürgősségi esetek kapcsán is, hogy üzenni tudjunk a lakosságnak. A földrengéseket nem fogjuk ezen keresztül jelezni, de földrengés után már közvetíteni lehet a katasztrófavédelem üzeneteit. Nagyon fontossá vált egy ilyen rendszer bevezetése. Mi már többször felvetettük a kérdést, és szerintem most jött el az idő, hogy bármi áron gyakorlatba ültessük" - mondta az államtitkár a gyorsriasztási rendszer bevezetéséről tartott képviselőházi vitán.

Arafat szerint vannak olyan helyzetek, amikor nagyon rövid időn belül kellene értesíteniük a lakosságot, ezért lenne fontos a rendszer, hogy egy adott régióban telefonon keresztül üzenhessenek a lakosságnak.

Az Országos Hírközlési Hatóság (ANCOM) elnöke, Adrian Diţă azt nyilatkozta, túl korai lenne meghatározni, hogy mikor lesz működőképes a rendszer, hiszen több hatóságnak kell együttműködnie ennek kidolgozására.

A hatóság elnöke hozzátette, a törvényi keret létezik, azonban egyelőre a műszaki lehetőségeket kell beazonosítaniuk, hiszen nemcsak a helybéli lakosság értesítését kell megoldaniuk, hanem egy adott régióban tartózkodó turisták értesítéséről is gondoskodniuk kell a hatóságoknak egy katasztrófa esetén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!