A jövő héten ismét MASH -tábor lesz

Akt.:
A jövő héten ismét MASH -tábor lesz
A jövő héten Pádis környékén ismét megszervezik az ún. MASH-tábort azon orvostanhallgatók számára, akik a tanulmányaik befejezése után a sürgősségi ellátásban kívánnak tevékenykedni.

Augusztus 9-16. között a SARTISS Egyesület, partnerségben a Bihar Megyei Barlangi- és Hegyimentő Szolgálattal, a SMURD-dal, a Nagyváradi Egyetem Orvosi- és Gyógyszerészeti Fakultásával, a Megyei Kórházzal, valamint az Országos Újraélesztési Tanáccsal Pádis környékén ismét megszervezi az úgynevezett MASH-tábort azon orvostanhallgatók számára, akik a tanulmányaik befejezése után a sürgősségi ellátásban kívánnak tevékenykedni. A 16 év alatt 21. kiadásához érkezett eseményt beharangozó sajtótájékoztatót a főszervezők- dr. Hadrian Borcea, Lucian Nistor, Roxana Şuhanea és Berechet Mihail- péntek délelőtt tartották az orvosi kar székhelyének dísztermében.

Szimulálások

Többek közt elhangzott, hogy tekintettel az elmúlt időszak hazai és európai tömegkatasztrófáira (a bukaresti Colectiv klubban történt tragédia, európai terrorista merényletek) az elmúlt évekhez képest a programban újdonságként olyan határeseteket is szimulálnak, melyek nagyobb szabású szerencsétlenségeknél következhetnek be. Emellett kiemelt hangsúlyt helyeznek a környezettudatos nevelésre is, például arra, hogy mire kell ügyeljen egy mentő akkor, ha egy baleset természetvédelmi területen történik. Ugyanakkor külön eljátsszák azt, hogy mit kell tenni abban az esetben, ha valakit egy barlangban kell ellátni, illetve onnan kimenteni. Természetesen ez ritkábban fordul elő- magyarázta dr. Hadrian Borcea- azonban ahhoz hasonlóan kell végezni a mentést, illetve olyanok a körülmények, mintha valaki romok alá szorult volna.

Egyébként átlagosan 50 személy vesz részt egy-egy ilyen MASH-táborban, eddig összesen körülbelül 1000 egyetemista, akik közül körülbelül 100-an maradtak később a sürgősségi ellátórendszerben, a sürgősségi osztályon dolgozó orvosként, SMURD-osként, mentősként, vagy hegyi- és barlangi mentőként.

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: ,