Ezekért a programokért is a várban a helyünk

Nagy József Barna, Tőtős Zsuzsa, Zatykó Gyula, György-Csáki István és Korpos Dalma a tájékoztatón
Nagy József Barna, Tőtős Zsuzsa, Zatykó Gyula, György-Csáki István és Korpos Dalma a tájékoztatón
Újabb érdekességekkel szolgáltak a szervezők a Szent László Napok programjaival kapcsolatosan. A június 18–26. között 4. alkalommal sorra kerülő rendezvénysorozaton ismét lesz elszármazottak találkozója, könyvvásár, sör- és borkóstoló, operett – és ez még messze nem minden.

Újabb programpontokat jelentettek be a Szent László Napok kínálatából szerdán. A nagyváradi Bodega kultúrkocsmában szervezett sajtótájékoztatón Zatykó Gyula főszervező elmondta: sok minden véglegesült már a tervezett programok közül, ezeket tematizálva tárják a nagyközönség elé. A Szent László Napok partnereként a rendezvények sorába a Bodega is bekapcsolódott: sör-, illetve bórkóstolóval várják az érdeklődőket a nagyváradi várban. György-Csáki István tulajdonostól megtudtuk: a magyar kisüzemi sörfőzés tradicionális és új felfogású söreiből mutatnak be egy izgalmas válogatást Vásárhelyi István sörgasztronómus, sörblogger segítségével június 26-án 19 órai kezdettel. A borkóstolóra egy nappal korábban, június 25-én, szintén 19 órai kezdettel kerül sor: Alkonyi László fogja bemutatni a tokaji Kaláka pincészet borait. Ezen programok ára valószínűleg 50 lej lesz, jelentkezni Nagy Andrásnál lehet a 0724–024–468-as telefonszámon, és ugyanitt igényelhetők bővebb információk is.

Könyv-vár és operett

Idén is lesz könyvvásár – ennek részleteit Nagy József Barna programfelelős ismertette, hozzátéve: több író-olvasó találkozóra, illetve könyvbemutatóra is sor kerül. Ami már biztos: Szent Lászlóról szóló könyvekkel érkezik Benkő László, Balázs D. Attila itt mutatja be 2017-es Nagy Magyarország Anno falinaptárát, György Attila székelyföldi író két kötettel is érkezik, de Molnár Jánossal és Tóth Ágnessel is találkozhatnak az érdeklődők.

A váradiak szeretik az operettet, ez már számtalanszor bebizonyosodott – többek között a Szent László Napokon is. A tavalyi nagy sikeren felbuzdulva a fesztivál szervezői ezért idén is meghívták a Kolozsvári Magyar Opera és a Filharmónia művészeiből verbuválódott Operettissimót. Június 22-én, szerdán 19.30 órától örvendeztetik meg az operett-, musical-, revü- és nótakedvelőket, tudtuk meg Korpos Dalma programfelelőstől. Az eseményre a várban kialakított nyári színházban kerül sor, a belépés ingyenes lesz. Korpos Dalmától megtudtuk azt is: június 24–26-án a nagyváradi várba érkezik Jankovics Marcell rendező és Ozorai András producer, gyártásvezető is, akik Árpád-házi királyokról forgatnak éppen dokumentumfilm-sorozatot. A Szent Lászlóról szóló epizódnak lesz egy egyházi meg egy világi része is, utóbbit pedig a Szent László Napokon kívánják leforgatni – a téma ugyanis az, hogy milyen aktualitása van a lovagkirálynak a 21. században, és ehhez éppen a nagyváradi eseményre esett a választásuk.

Íjászokkal, íjászokról

Rangos vendége lesz az idei Szent László Napoknak, itt lesz ugyanis Mónus József többszörös világrekorder tradicionális távlövő íjász, becenevén Fehér farkas is – Az Íjaimmal harcolva a múlt tiszteletéért! című közönségtalálkozóra június 26-án, vasárnap 15 órától kerül sor. Egy másik híres magyar íjásszal is megismerkedhet ugyanakkor június 23-án, csütörtökön 18 órától a váradi közönség: a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében fogják levetíteni a Kassai Lajos életéről és az általa újrateremtett sportról szóló, A Lovasíjász című filmet. A belépés felnőtteknek 5 lej, gyerekeknek 3 lej. 20:30 órától pedig közönségtalálkozó is lesz a film alkotóival. Mint Zatykó Gyula elmondta, hiába a két óra és tíz percnyi időtartam, a film „leköt, feltölt, és azzal jössz ki a vetítésről, hogy újra megnéznéd”. Ugyancsak ő hangsúlyozta ki azt is: a SZLN programjai folyamatosan bővülnek, érdemes tehát figyelemmel követni az esemény honlapját (www.szentlaszlonapok.ro), illetve Facebook-oldalát.

Elszármazottak találkozója

Ma már elképzelhetetlen a Szent László Napok a Nagyváradról elszármazottak találkozója nélkül, ezt bizonyítja az évről évre növekvő érdeklődés is. Mint Tőtős Zsuzsa programfelelős elmondta – aki az eseményt Boros Zoltán televíziós szerkesztő mellett szervezi –, egy 30 éves érettségi találkozót például idén úgy ütemeztek be, hogy egybeessen a Szent László Napokkal, és részt tudjanak venni rajta. Egy egész évfolyamról van szó, és az ő kedvükért lesz egyébként idén június 26-án, vasárnap az esemény, hogy ez is beleférjen a máshol élők itthon töltött idejébe. Meglepetéssel is készülnek – erről a programpontról azonban értelemszerűen csak a Szent László Napok zárónapján hull majd le a lepel.