Ezüstérem a Román Kupában a VSK–nak

Ezüstérem a Román Kupában a VSK–nak
Akárcsak tavaly, idén is csak az ezüstérem jutott a Szatmárnémeti VSK női kosárlabdacsapatának a Román Kupa viadalában. Ezúttal viszont a hazai pálya előnyét is élvezhette volna Dan Fleşeriu edző együttese.

Fájdalmasan ért véget a Szatmárnémeti VSK női kosárlabdacsapatnak a Román Kupa Final Four Inedit, ugyanis a hazai közönség előtt csak az ezüstérem jött össze Dan Fleşeriu edző együttesének: szombat este huszonkét ponttal verte az Aradi ICIM a „piros–fehéreket”.

A Sportlíceum Ady Endre utcai terme zsúfoltságig megtelt, a közönség pedig majdnem végig hangosan buzdította a lányokat, akiknek viszont sok esetben megremegett a kezük és néha bosszantó hibát vétettek. Pedig Anita Teilane, Amra Mehmedic és Orosz Andreea révén a 6. percben 13–8–ra vezetett a VSK, viszont a vendégek hamar összeszedték magukat és átvették a meccs irányítását. Brosovszky Boriga Mónika geometriai pontossággal dobta a hárompontosokat, de a VSK két korábbi játékosa, Cherrise Graham és Cristina Ciocan távoli dobásai is többnyire pontosak voltak. A kosár alatt viszont Latoya Drake, Teilane, de Abi Olajuwun sem érvényesült, a támadójátékból pedig hiányzott Lori Bjork harciassága. Utóbbi azért maradt ki a VSK döntős játékos keretéből, ugyanis a szabályzat szerint a kupameccseken csak négy külföldi játékos szerepelhet a meccslapon.

„Nem tudhatom, hogy Bjorkkal jobb lett volna–e a csapatnak, vagy sem” – mondta lapunk kérdésére a meccs végén Fleşeriu. Az viszont kétségtelen, hogy Mehmedic, Claudia Pop, és a VSK többi játékosai sokszor tehetetlenek voltak az agresszív aradi védelem előtt. „Sajnos a bírók nagyon engedékenyek voltak, és szemet hunytak az aradiak néha túlzottan durva védekező játéka felett. A sípmesterek mai (szombati – szerk. megj.) ténykedése után úgy gondolom, hogy ismét át kell hogy lapozzam, és újra kell hogy tanuljam a kosárlabda szabályokat – tette hozzá a szakvezető. – Ha ilyen bíráskodás lesz a bajnoki döntőben is, akkor nagyon nehéz dolgunk lesz” – folytatta. Fleşeriu ugyanakkor megmagyarázhatatlannak tartotta, hogy Brosokvszkynak hogy sikerülhetett tíz próbálkozásból hat hárompontos szereznie. „Ez egyedi eset, szerintem ezt nem tudja majd még egyszer megismételni” – mondta a tréner.

Ami a mérkőzést illeti, a VSK már a második negyedben elvesztette a fonalat, az ICIM ugyanis az első tíz perc után megszerzett négy pontos előnyét (17–21) tizennyolcra növelte szünetig (29–47). A szatmári közönség még bízott abban, hogy fordulás után változni fog a helyzet, viszont a pályán továbbra is az aradiak akarata érvényesült. Az utolsó felvonás előtt még húsz volt az ICIM előnye (47–67) és ekkor más tudni lehetett, hogy a hátra levő tíz perc már nem lesz elég a fordításra. Ráadásul két perccel a vége előtt huszonötre növelte előnyét a Maros–parti együttes (60–85), ebből a hátrányból Claudia Pop és Oana Băluţă még faragott hármat, viszont ez már nem számított, a nagyon gazdag múlttal rendelkező ICIM pedig történelme során első alkalommal hódította el a Román Kupát.

A VSK sorozatban második éve szerzett ezüstérmet a kupasorozatban. A szatmári közönségnek marad az élmény, hogy egy rendkívül színvonalas, és jól megszervezett tornát láthatott pénteken és szombaton az Ady Endre utcai teremben. Erről a román szövetség (FRB) vezetői is hasonló képen vélekedtek, Carmen Tocală elnök ugyanis azt mondta: „Ilyen rangos szervezésű négyes döntőt még nem szerveztek sehol”. A FRB első számú embere egyébként egy elismerő oklevelet nyújtott át a torna végén Ilyés Gyula polgármesternek.

Eredmények

Női kosárlabda, Román Kupa Final Four Inedit, Szatmárnémeti

Döntő: Szatmárnémeti VSK – Aradi ICIM 63–85 (17:21, 12:26, 18:20, 16:18).

VSK (pontok száma, lepattanók gólpasszok): Claudia Pop (13, 3, 1), Drake (11, 9, 0), Orosz (15, 6, 0), Mehmedic (10, 4, 1), Giurgiu (0, 0, 1), Băluţă (2, 1, 0), Teilane (8, 5, 0), Olajuwon (4, 3, 1).

ICIM: Mercea, Savic (2, 8, 2), Drăgoescu (2, 0, 0), Nagy (6, 1, 0), Mészáros (6, 0, 0), Toma (11, 6, 0), Brosovszky (22, 1, 4), Roberson (8, 2, 0), Urban, Ciocan (16, 4, 4), Graham (12, 2, 5).

Kisdöntő

SCM Craiova – Sepsiszentgyörgyi Sepsi BC 66–85 (14:34, 19:20, 22:16, 11:15).

Címkék: , ,