Ez bukott – de újabb referendum jön Váradon

Ez bukott – de újabb referendum jön Váradon
Megismétlik a Várad és Szentmárton fúziójáról szóló népszavazást Nagyváradon. Ez utóbbi helyen ugyanis a vasárnapi voksolás érvénytelen lett, míg Szentmártonban érvényes, és az igenek győztek. Bolojan szerint törvényes az ismétlés.


Újabb voksolás következik Nagyváradon. Itt érvénytelen lett ugyanis a május 10-i népszavazás, amelyen arról lehetett dönteni, akarja-e a lakosság, hogy Szentmártont Váradhoz csatolják, mivel a 30%-os minimális részvételi arány nem lett meg. Ehelyett a váradiaknak csak 19,6%-a szavazott ezúttal. Szentmártonban érvényes a referendum, és az igenlő voksok vannak többségben, Váradon viszont tehát nem volt meg a minimálisan kötelező szavazói létszám, így hiába volt több igenlő voks, az itteni szavazás nem érvényes. Hétfőn rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be Ilie Bolojan váradi polgármester, hogy emiatt Váradon megismétlik a népszavazást: június 14-én tartják meg újra.

Persze felmerült, hogy mennyire törvényes ez. Az elöljáró elismeri, hogy a vonatkozó jogszabály nem fogalmaz világosan – ám épp ez adja meg a lehetőséget az ismétlésre. „Nem túl világos a törvényben, hogy mit lehet tenni. Az viszont igen, hogy nem lehet úgy elküldeni a fúzió dokumentációját a parlamentnek, hogy nem mondott érvényesen véleményt mindkét település. A jogszabályban amúgy nem szerepel, hogy szimultán kellene megtartani mindkét helyen a voksolást” – mondta. Hozzátette, hogy a bukaresti Állandó Választási Hatóságtól kérnek konkrét felvilágosítást, hogy miként járjanak el az újabb népszavazás megszervezésével. Azt is mondta: „ha ez is elbukik, akkor a téma le van zárva”. Kétszer kérdeztük meg, hogy ebben az esetben mennyi időre lenne lezárva, vagy netán végleg, mire végül azt mondta: “Végleg, eh. Én ilyet nem mondtam, majd még előveheti más, a város egy következő adminisztrációja”.

Biztos(abb)ra mennek

Ezúttal azonban szerinte kisebb az esélye, hogy bukjon a referendum. Úgy fogalmazott: „Meg kell figyelni, hogy a PSD és az RMDSZ szavazókörzeti megbízottai közül sem szavazott egyetlenegy sem. Testületileg tettek így. A politikai pátok amúgy eddig ambivalensen viszonyultak, de most már nem hallgathatnak, meg kell nyilvánulniuk”. Arra a kérdésre, hogy tárgyal-e az ismétlés előtt az RMDSZ-szel, és felszólítja-e őket, hogy buzdítsák igenlő voksra a saját támogatóikat, Bolojan azt mondta: „Ilyet nem kérek. Az kérem viszont, hogy magyarázzák el a választóiknak, mi ennek a fúziónak a tétje, az előnyei”.
Ezúttal az lesz a stratégiájuk, hogy számos újabb fórumot szerveznek Váradon a lakosságnak, valamint „embertől emberig haladva mindenkihez megpróbálunk eljutni és mozgósítani”.
A városvezető szerint amúgy az új voksolás már nem kerül sokba: mivel nem rendelnek új kampányanyagokat, hanem a meglévő mintákon cserélik ki a dátumot, a választási logisztikáért sem fizetnek, mivel az a két településé, ráadásul a második körben a választási bizottsági elnökök napi illetményét fizetik csak, a pártok által delegált bizottsági tagokét nem.
Szóba került az is, hogy a polgármester szerint „nem tudni, hogy a váradiak nagy része tájékozatlanságból nem ment el voksolni, vagy a fúzió ellen van, vagy csak nem érdekli a dolog”. Arra a felvetésre, hogy ellenfelei szerint az ő adminisztrációjának szólhatott a távolmaradás, azt válaszolta: „jövő hónap 14-én erről is véleményt mondanak majd a váradiak, arról is tehát, hogy jó polgármester vagyok-e vagy sem”.
A tájékoztatón részt vett Lucian Popus szentmártoni polgármester sem, ám sok mondanivalója nem volt: ott ugyanis nem ismétlik meg a voksolást, és átment a fúzió terve, ezért csak megvárják az újabb váradi kört, úgyhogy Popus csak megköszönte az ottani voksolók támogatását.

A voksolás végeredménye

Megvan a fúziós népszavazás (első körének) végeredménye. Ionel Vila, a váradi, valamint Claudiu Pacurar, a szentmártoni önkormányzat jegyzője bocsátotta rendelkezésünkre. Szentmártonban 8174 jogosultból 3922 szavazott. Az igenlő voksokból 2120 volt, a nemlegesekből 1771, érvénytelen 31. Azaz 54,4% volt a fúziót támogató szavazatok aránya, 45,5% az azt elvetőké. Ott a részvételi arány 47,9%-os volt.
Nagyváradon 189.416 jogosult volt, ebből 37.290-en voksoltak vasárnap. Az érvényességhez legalább 56.825 szavazó kellett volna. A leadott szavazatok közül 35.738 igenlő volt, 1286 nemleges. Az igenek és nemek aránya 95,8%-3,4%.

Szeghalmi Örs