Ez alkalommal sem született megegyezés – reagálások

Ez alkalommal sem született megegyezés – reagálások
Marosvásárhely –A pénteki találkozót követően kétségesé vált az RMDSZ és a Magyar polgári Párt közötti megegyezés mivel az utóbbi nem fogadta el az RMDSZ belső koalícióra vonatkozó ajánlatát.

Az MPP nem érti meg mit jelent a magyarság érdekképviselete

Borbély László: Nem akarták elfogadni ajánlatunkat és nincs időnk a további várakozásra. Az RMDSZ ezelőtt három héttel megfogalmazta javaslatát amelyik arról szol, hogy a választási törvény értelmében nem játszódózhatunk ilyen-olyan jogi értelmezésekkel. A választási hatóságnak nincs joga törvényértelmezésre. Nem játszódhatunk azzal, hogy elérünk egy eredményt, megtámadhatják a törvényszéken, mert tudjuk vannak elég sokan akik szeretnék ha a magyarság nem lenne ott a román parlamentbe, és ezzel veszélyeztetnénk a magyarság jelenlétét. Ők (az MPP) annyit kellet volna mondjanak akarják-e azt, hogy az RMDSZ listáin ott legyenek anélkül, hogy elveszítenék politikai identitásukat és utána tovább léphettünk volna akár ma is. Más dolgokról nincs mit beszélni addig ameddig nem kapunk egy konkrét választ. Ez egy taktikai lépés azért, hogy több szavazatott gyűjtsünk össze és minél erősebb képviselete legyen a magyarságnak. Nem látunk semmilyen esélyt arra, hogy megegyezünk. Ezt ma kellet, volna világosan kimondják. A Magyar Polgári Párt ma visszautasította ajánlatunkat.

Tőkés László valamint Orbán Viktor is világos üzeneteket fogalmaztak meg az utóbbi napokban, ami a következő volt: az RMDSZ-nek jó ez a javaslata, el kell fogadni és utána tárgyalni a technikai oldalát. Az MPP szembe ment a két politikai alakulat vezetőjének nyilatkozatával. Most úgy látom az MPP elszigetelődött és egy kis párt amelyik nem érti meg mit jelent a magyarság érdekképviselete, mit jelent az, hogy nem játszódhatunk a magyarság parlamenti érdekképviseletével. Az RDSZ augusztus 4-e és 15-e között közvetett belső választásokat tart, ami az jelenti, hogy bárki, aki RMDSZ tag jelöltetheti magát mint képviselő.

A szabad a szekér megkerülje a lovat

Árus Zsolt, MPP alelnök: Februárban tettük le az együttműködésre vonatkozó javaslatunkat, az együttműködésre, ami arról szolt, hogy úgy gondoljuk a parlamenti választások esetén megállapodásra, megegyezésre volna szükség. Pozitívan értékeljük, hogy sor került erre a tárgyalásra. Bizonyos értelemben jó jelnek tartottuk azt, hogy a Bernády Házban találkozunk, és úgy gondoljuk ez amolyan Trianon Palota. A mi elvi álláspontunk az, hogy nem szabad a szekér megkerülje a lovat és mielőtt megállapodnánk arról, hogy közösen indulunk az őszi választásokon, azelőtt abban kell megállapodjunk, miként képzeljük el az együttműködést. A mi szempontunkból nem helyekről és pozíciókról folyik a tárgyalás hanem elvekről. Úgy gondoljuk, igazán fontos az, hogy a magyarság legyen képviselve a parlamentbe, nem az RMDSZ szavazóknak hanem az erdélyi magyarságnak kell legyen képviselete.

Az MPP kitart amellett, hogy az igazán jó és szerencsés változat  az a választási koalíció, amit törvényes tételekkel is alátámasztottunk. De, hogy oszlassuk a kételyeket, azt is vállaljuk, hogy amennyiben közösen fordulunk az országos választási hatóságokhoz és ha a válasz szerint az RMDSZ-nek igaza van és nem érvényes választási koalíciókra a 6/3-as küszöb (6 képviselő, 3 szenátor) akkor hajlandóak vagyunk tárgyalni más együttműködési módszerekről is ha előzetesen megállapodtunk a fontos elvi kérdésekről.

Van esély a megegyezésre de mind a két félnek engednie kell

Szilágyi Zsolt az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács alelnöke, mint megfigyelő vett részt a tárgyaláson, amelyen először találkoztak szemtől szembe az RMDSZ és MPP képviselői.

„Tőkés László EP képviselő az EMNT elnöke közvetíteni próbált a két politikai versenytárs között, de világos, hogy a közvetítő nem vállalhat felelőséget a politikai szereplők saját véleményét, meggyőződését illetően. Én úgy értelmezem a mai (pénteki) találkozót, hogy az MPP nem utasította el az RMDSZ javaslatát, hanem egy másik javaslattal áll elő. Egy emberi hangú, racionális megbeszélés volt a mai melyet, azért mert nem született megegyezés nem tekintenék feltétlenül kudarcnak. A megegyezés esélye még mindig fent áll. Kétségkívül igaz az amit az RMDSZ mond, hogy szorít az idő, a jelölést és a kampányt be kell indítani, de nem egy-két nap kérdése az, hogy miként foglalnak állást. Én Tőkés László képviseletében azt kértem a vitázó felektől, hogy rövidesen újabb találkozóra kerüljön sor amit egyik sem utasított el, bár a sajtó felfokozott  érdeklődése miatt nagyon sokan azt remélték, hogy itt most megegyezés születik. A politikában nehezebben működnek a dolgok. Van esély a megegyezésre, de nem száz-százalékos, hogy a megegyezés létrejön. Az RMDSZ sarokpontnak tekinti azt, hogy az MPP fogadja el az RMDSZ színekben való indulást, míg az MPP úgy gondolja, hogy érvényesíthető lenne a 6/3-as bejutási küszöb egy formális politikai koalíció esetén is ami ugyan értelmezési veszélyeket rejt. A román jogbizonytalanság és a homályos törvényi fogalmazások miatt gyakran a politikusok kerülnek bajba. Azt remélem, hogy ezen a fázison átléphetünk, de nem lesz könnyű”, nyilatkozta Szilágyi Zsolt.

 

Az RMDSZ álláspontja szerint ez lett volna az utolsó találkozó, de a tárgyalások végén Szilágyi Zsolt azt kérte a felektől, hogy ne utasítsák el egy következő találkozó lehetőségét. „Nem hiszem, hogy minden le volna most zárva és még van esély a megegyezésre de mind a két félnek engednie kell”, véleményezte az EMNT alelnöke.

 

Kapcsolódó cikk:

  • Nincs megegyezés