Ez a nap más volt, mint a többi

Akt.:
Ez a nap más volt, mint a többi
Műhelyfoglalkozások, interaktív előadások és nem utolsó sorban iskolán kívüli tevékenységek zajlottak a csütörtöki nap folyamán az Ady Endre Líceumban. A diákok elektronikusan regisztráltak.

Csütörtökön valóságos programkavalkád zajlott az Ady Endre Líceumban, az Iskola másképp hetén belül. A rendezvény során három idősávban, korcsoportonként tíz-tizenkét foglalkozás közül választhattak a diákok.

A programkavalkád ötletét az adta, hogy a diákok közül sokan jelezték: örülnének, ha ők maguk is dönthetnének arról, hogy milyen programokon szeretnének részt venni – tudtuk meg Vad Márta iskolaigazgatótól. A rendezvényt az év elején több napos tervezési folyamat előzte meg, hiszen azt szerették volna, hogy ez a hét tényleg „másként” teljen. A szervezés nagy részét Ciubotariu Éva aligazgató vállalta el, s az egésznek a különlegességét fokozta, hogy egy tizedikes diák, Fándly Gergő egy számítógépes alkalmazást hozott létre, mellyel a diákok elektronikusan regisztrálhattak az általuk kiválasztott rendezvényekre.

Alig várták

Nagy izgalom volt az iskolában, amikor elindult a program, s voltak olyan rendezvények, melyekre szinte perceken belül beteltek a helyek. „Komoly tanulási folyamat is volt időben kiválasztani a programokat, regisztrálni, szükség esetén változtatni az eredeti elképzelésen, ilyesmivel a valós életben is találkoznak majd” – mondta az igazgatónő, aki azt is hozzátette: a csütörtöki nap megszervezése háromszor annyi időt vett igénybe, mint az összes többi. „De megérte, mert jó volt hallani, hogy a diákok alig várják ezt a napot” – jegyezte meg az igazgató.

Tegnap délelőtt, a díszteremben az iskola színjátszó csoportja vezetésével interaktív előadás zajlott, a jelenlévők megtekinthették az Amarilla című stúdió előadást. Egy másik teremben Szabó Ödön RMDSZ-es parlamenti képviselő Diáktanácstól a parlamentig címmel tartott interaktív előadást – mint megtudtuk, ez a program volt az egyik legnépszerűbb az összes közül, akárcsak a tizenkét órától zajló, melynek keretében Biró Rozália RMDSZ-es szenátor beszélgetett a diákokkal. Tempfli Ádám matematikatanár vezetésével a diákok játékos mértant tanultak egy olyan játék segítségével, melyet ő maga fejlesztett ki és készített el, s melynek köszönhetően sokkal érthetőbbé válik a gyerekek számára a mértan.

Önfejlesztés

Domján Katalin pszichológus vezetésével fejlesztő játékok zajlottak – amint a tanárnő elmondta, a diákok „keresnek”, s közben nem veszik észre, hogy ismereteik bővülnek, s ez a keresés egyúttal önmagukhoz, társaikhoz is közelebb viszi őket. Varró Gabriella kozmetikus előadása a helyes bőrápolásról szólt, Naomi pedig a korszerű táplálkozásról, s ezen belül a magokból előállítható tejfélékről tartott előadást. Lakatos Attila történész a Kanonok sor történetével ismertette meg a diákokat, Széll Gábor, a Wing Tsun Kung-Fu kelet-európai főinstruktor helyettese pedig alapszintű önvédelmi technikákra tanította az érdeklődőket.

A teljesség igénye nélkül, néhány további program: a diákok ellátogattak a Szent Erzsébet Idősek Otthonába, ahol segítettek kertészkedni az otthon lakóinak, továbbá egy olyan varrodába, ahol sérült személyek dolgoznak; voltak, akik uszodai programot választottak, mások asztalitenisz bajnokságon vettek részt, mások pedig egy közlekedésbiztonsági civil szervezet közreműködésével különböző szimulátorokkal tesztelhették, hogyan tudnának vezetni veszélyes szituációkban. Az egyik népszerű tevékenység a mézeskalács-díszítés volt, Jakabffy Emma, a Pro Familiae alapítvány vezetőjének irányításával, ismert mézeskalács-készítők közreműködésével.

A pénteki nap során az osztályok plakátokat készítenek, melyeken ezeknek a napoknak az élményeit jelenítik meg, s a legjobb plakátok készítői a szülőbizottságnak köszönhetően kapnak pénzt egy osztálykirándulásra. Egyúttal – amint az már megszokott – a diákok elektronikus kérdőíven küldik majd el az eseménysorozattal kapcsolatos visszajelzéseiket.

Neumann Andrea