Évszázadok divattörténete

Évszázadok divattörténete
A Múzeumi Napok keretén belül nyitották meg szombat délelőtt a Ruha teszi az embert – hat évszázadnyi divattörténet című kiállítást, mely június közepéig tekinthető meg.


A Körösvidéki Múzeumban nyílt kiállítást, mely nagyváradi vonatkozású elemekkel is kiegészült, egy évvel ezelőtt nyitották meg, Bukarestben, tudtuk meg Cornel Constantin Ilie kurátortól, a Nemzeti Történelmi Múzeum igazgatójától, aki a későbbiekben végigkalauzolta a jelenlévőket a tárlaton. Mint elhangzott, annak idején felhívást intéztek a lakosokhoz, hogy ha tulajdonukban vannak autentikus, régi öltözékek, adományozzák azokat a múzeumnak. A felhívás nagyon hatásosnak bizonyult, több értékes ruhával bővült gyűjteményük.
Aurel Chiriac múzeumigazgató köszöntötte az egybegyűlteket, s mutatta be mindazokat, akik közreműködtek a kiállítás létrejöttében: Rodica Indig, aki saját gyűjteményében lévő tárgyakat hozott el, valamint Oana Georgescu és Florina Ciure, a Körösvidéki Múzeum két munkatársa. Lucian Silaghi, Bihar megyei Művelődési Igazgatóság vezetője is méltatta a kiállítást.
Az is elhangzott: a múzeum télen költözik új székhelyére, a folyamat a tervek szerint négy hónapot vesz majd igénybe.
Az elkövetkezendőkben a tárlat kurátora végigvezette a jelenlévőket a kiállításon. Megtekinthetőek többek között XVI. századi, teljes egészében fémszálból készült papi öltözékek, menyasszonyi ruhák, középkori, vagy újkori hercegek tulajdonát képező öltözékek – például Báthory Gábor ékszerei – illetve Románia uralkodóinak (I. Károly, Erzsébet, Mária ), ruhái, valamint politikusok, diplomaták, írók, énekesek, színésznők ( például Vasile Alecsandri, Ion Heliade Rădulescu, Hariclea Darclée) öltözékei.

Neumann Andrea