Évet értékeltek az ASCO-nál

Évet értékeltek az ASCO-nál
Nagyvárad- Kedd délelőtt sajtótájékoztatót tartottak a városháza dísztermében, melynek témája az önkormányzatnak alárendelt Szociális és Közösségi Ügyek Hivatalának tavalyi tevékenysége volt.

 

Ovidiu Mureşan alpolgármester kifejtette: a Nagyváradi Szociális és Közösségi Ügyek Hivatalának (ASCO) körülbelül annyi kiadása volt, mint egy évvel korábban (24,2 millió lej), ami pedig a költségek szociális programok szerinti eloszlását illeti elmondható, hogy az 1998/34-es számú törvény szerinti szubvenciókra 296 ezer lejt, fűtéssegélyekre 60 ezer lejt, fafűtési segélyekre 126 ezer lejt, sürgősségi és temetkezési segélyekre 130 ezer lejt, a szociális gondozók bérezésére 2,9 millió lejt, a fogyatékkal élők támogatására 7,9 millió lejt, szállításra 3,5 millió lejt, a szociális étkeztetésre 528 ezer lejt, bölcsődékre 3 millió lejt, iskolai rendelőkre 2,4 millió lejt, az ASCO működtetésére pedig 3,2 millió lejt költöttek. Ugyanakkor 1920 komplett és 6250 nem teljes összetételű élelmiszercsomagot osztottak ki 8170 rászorultnak, akik 63 százalékát tették ki a 12.975 összkedvezményezettnek. Emellett 571 helyet biztosítottak 13 bölcsődében és az általuk fizetett 75 egészségügyi dolgozó 6008 óvodásnak, 30.653 iskolásnak és 15.844 egyetemistának nyújtott orvosi ellátást.

Támogatások

Ioana Florea ügyvezető aligazgatótól megtudtuk, hogy tizenkét, jogi személyiséggel rendelkező civil szervezetnek adtak szubvenciót az 1998/34. számú törvény alapján: a Caritas Catolica Alapítvány 43 ezer lejt, a Hospice Emanuel Alapítvány 30 ezer lejt, a Copii Făgăduinţei Alapítvány és a görögkatolikus Caritas Egyesület 27-27 ezer lejt, a Don Orione Karitatív Társaság 21.500 lejt, a Consistoria Efrem Beniamin Alapítvány 20 ezer lejt, a Down Egyesület 18 ezer lejt, a Casa Minunată Alapítvány 16 ezer lejt, a Szklerózis Multiplex Alapítvány 15 ezer lejt, a Theranova Alapítvány 14 ezer lejt, a People to People Alapítvány 10 ezer lejt, a Csillagváros Alapítvány pedig 8.500 lejt kapott. Ugyanakkor partszerződést kötöttek a Don Orione Líceummal, a People to People Alapítvánnyal, az Alsterdorf Evangélikus Alapítvánnyal és a Bihar Megyei Pszichésen Sérültek Alapítványával, a Transilvania Műszaki Kollégiummal, a Smiles Alapítvánnyal, a Nagyváradi Egyetemmel, az Alsterdorf Román-Német Egyesülettel, a Szent József-telepi plébániával, valamint a görögkatolikus Caritasszal.

A hideg évszakokban ebédet osztanak a hajléktalanoknak, az ACCES-OR program keretében pedig a mozgássérülteknek nyújtanak segítséget. Adina Pătroc programfelelős az önkéntességi központ által szervezett eseményekről is beszámolt ezután.

Idei tervek

Az idei tervekkel kapcsolatban elhangzott, hogy néhány héten belül elköltöztetik a Magányos Jegenye Központban működő bölcsődét, mert nem rentábilis a fenntartása, három helyszín közül választanak majd ki egyet. Ugyanakkor ebben az esztendőben az ASCO hangsúlyozottabbá tenné a civil szervezetekkel való együttműködést, korszerűsítené és hatékonyabbá tenné a szolgáltatásait, és az önkéntes tevékenységekben való nagyobb részvételre ösztönözné a lakosságot.

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: ,