Évértékelő a csendőrségnél

Évértékelő a csendőrségnél
Jó évet zártak a Bihar megyei csendőrök, eredményesen dolgoztak, nem voltak komoly, intézményen belüli fegyelmi ügyek, tartozásaik sincsenek, hangzott el a tegnapi sajtótájékoztatón.

Több mint hatezer kiküldetésben vettek részt tavaly, a szám nagyjából megegyezik a tavalyelőttivel, mondta el Lung Petru, a Bihar megyei Csendőrség helyettes főfelügyelője. Ezen belül több mint ötszáz akciójuk a rendfenntartásra vonatkozott – 46 tiltakozó megmozdulást, 322 vallásos, illetve művészettel, vagy kultúrával kapcsolatos rendezvényt felügyeltek, 120 sportrendezvényen biztosították a rendet, továbbá 197, lakosok által igényelt beavatkozáson vettek részt.

Bírságok

A tavalyi év folyamán 181 bűncselekményt konstatáltak, 196 tettest azonosították. Körülbelül egyharmaddal nőtt azoknak a bűncselekményeknek a száma, melyek konstatálásánál együttműködtek a rendőrséggel, s nagyjából ugyanilyen arányban nőtt az ezeken az akciókon belül azonosított tettesek száma is. A pénzbírságok száma 1757 (tavalyelőtt 1752 bírságot állapítottak meg), ezek értéke pedig több mint hatszázezer lej, akárcsak tavalyelőtt. A tavalyi év folyamán elkobzott javak értéke 113.675 lej, míg tavalyelőtt 101.206 lej volt.

Jelenleg 26 objektum védelmét biztosítják a Bihar megyei csendőrök – ezek között egyebek mellett igazságszolgáltatási intézmények, bankok, kincstárak, belügyminisztériumi objektumok szerepelnek. Főleg a rendőrséggel működtek együtt akcióik során, de többek között a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatósággal (DIICOT), valamint a belügyminisztériummal, a környezetvédelmi őrséggel is voltak közös akcióik.

Büntetések, jutalmak

Egyes munkatársaik ellen fegyelmi eljárásokat alkalmaztak – de csak szabálysértések voltak, bűncselekmények nem, másokat pedig terminus előtt előléptettek, illetve a vezetőség elismerésben részesítette őket. Az egyik határidő előtt előléptetett tiszt Ion Bogdan sajtószóvivő, a sajtótájékoztató másik résztvevője, akit, amint ő maga elmondta, őrnaggyá avanzsáltak, s aki a későbbiekben az intézmény népszerűsítésére irányuló tevékenységeiket ismertette. Mint elhangzott, 84 sajtóközleményt küldtek el, ezek nyomán több mint 750 újságcikk született. 78 olyan akciójuk volt, mely az antiszociális tevékenységek megszüntetésére irányult, többek között a gyerekek számára is szervezetek különféle programokat, folytatták a már hagyományos véradási akciójukat, hogy csak néhányat említsünk. Kilenc személyt fogadtak audiencián, 16 kérvényt címeztek hozzájuk, s 14 köszönőlevelet kaptak. Voltak, akik bepanaszolták őket, de a panaszok egyetlen esetben sem bizonyultak megalapozottaknak, hangzott el.