Evangelizációs angoltábor volt Gyantán

Evangelizációs angoltábor volt Gyantán
Bihar megye – Nyolcadik alkalommal tartottak evangelizációs angolnyelv tábort a lassan mögöttünk lévő hónap két hetében Gyantán. Érdeklődő bőven van, jövőre lehet már nem két, hanem három turnus is lesz, tudtuk meg Soós József Tamás lelkésztől.  

Gyanta felé útra kelve a rövidebb utat választottam, ami lehet ebben az esetben a hosszabb volt. Félix fürdő felé indulva, a harangmezői (Hidiselu de Sus) elágazásig nincs gond, ám attól arrafelé rosszul teszi a gépkocsivezető, ha belefeledkezik a hegyes–völgyes táj szépségeibe, mert az út igencsak gazdagon van megszórva gödrökkel. Különösen érdemes figyeni Magyargyepes (Calea Mare) és Miklóirtás (Lazareni) térségében, Pusztabikács (Bicacel) után inkább úttal itt-ott megszakított árokrendszerről beszélhetünk. Lehetséges, hogy a Gyantára vezető út minősége nem is volt meglepő azoknak az egyetemistáknak, akik kétszer egy hétig angol nyelvre tanították az evangelizációs tábor lakóit. Ugyanis az önkéntes angliai, kanadai és egyesült államokbeli fiatalok még útnak indulásuk előtt olyan felkészítésen vettek részt, mely után nem meglepőek számukra a romániai viszonyok, tudtuk meg Soós József Tamástól.

Gyűjtenek, hogy jöhessenek

Miként jöhetett létre az első, illetve utánna immár a nyolcadik tábor, kérdeztük Gyanta református lelkészétől. A válaszból kiderült: az USA Michigan államának Grand Rapids városában végezte tanulmányait, és megőrizte kapcsolatát az ottani Keresztény Református Egyházzal. Utóbbi missziós ügyosztálya toborozza azokat a jelentkezőket, akik aztán Gyantára is elérkeznek. A jelentkezők közül kiválasztottak első feladata, hogy összegyűjtsék az anyagiakat utazásukhoz, és a számukra szükséges holmik megszerzéséhez. Ehhez elsősorban gyülekezetekben gyűjtenek adományokat. Az evangelizációs angoltábor lakóit (a két turnusban összesen 80 gyereket, fiatalt) több csoportba osztották, nyelvtudásuk szerint, de olyan nem volt, aki most először találta volna szembe magát az angollal.

Kidolgozott program szerint

Az Angliából, Egyesült Államokból és Kanadából érkezett egyetemisták egyike sem teológiai hallgató, de valamennyien gyülekezetük ifjúsági szervezetének önkéntesei. A tábor kezdetén még Soós József Tamás megbeszéli velük, milyen bibliai idézeteket olvassanak, elemzzenek, és utána a csoportok önállóan élnek. Napi programjuk olyan precízen ki volt dolgozva, hogy nem volt „üres járat” a reggel 7,30-as ébresztőtől a 22 órai villanyoltásig. A reggeli áhitatot és reggelit, énektanulás, csoportos foglalkozás követte. Ebéd után szabadidő, majd játék, sportolás következett a 18 órai bibliaóráig. A délelőtt tanultakat a többi csoportnak drámajáték, vagy éppen pantomim formájában adják elő. A vacsorát tábortűz követi. Ha az időjárás engedi, nincs akadálya a focizásnak, sőt, kihasználva a tengerentúliak jelenlétét, az amerikai focival is megpróbálkoztak.

Több helyszínen

A csoportok, hogy ne zavarják egymást, más-más helyszínen tartották foglalkozásaikat: az ovisokkal és kisiskolásokkal a kultúrházban, a kezdőkkel az iskolában, a közepes és haladó szintű nyelvismerettel rendelkezőkkel a tábor székhelyén találkoztunk. A „tábor székhelye” megnevezés azt a vidéki jellegű házat és a hozzá tartozó udvart, melléképületeket jelenti, melyben nyaranta táborozók váltják egymást, ismerős a táj például a Partiumi Egyetem azon hallgatóinak, akik részt vettek már úgynevezett Gólyatáborban. A nyelvtábor résztvevői a szállást és az étkezést tartoznak megfizetni, de többen vannak, akik ismerősök révén akár mindkettőt megspórolják, így a táborozás akár ingyenes is lehet.

Ott megszűnik, itt bővül

Idén nagyváradi, szalontai, érmihályfalvi, árpádi, magyarremetei, tenkei résztvevők voltak tábortagok a helyeik mellett. Hasonló tábort tartanak évente Kárpátalján (Munkácson), illetve egy magyarországi helyszínen is. Utóbbi – érdeklődés híján – úgy tűnik, megszűnik, viszont a gyantai ezzel ellentétben bővülhet. Jövőre lehet már nem két, hanem három turnus is lesz, hiszen az érdeklődés igen élénk. Vannak már visszatérő résztvevők, akik nem is várják meg a Bihari Naplóban évente közzétett jelentkezési felhívást, előre érdeklődnek. Aki pedig ennél is többet szeretne megtudni a gyantai táborról, az keresse fel a www.gyanta_reformatus.mlap.hu világhálós oldalt.

Rencz Csaba