Évadzáróra készül a nagyváradi Szigligeti Színház

Évadzáróra készül a nagyváradi Szigligeti Színház
Miniévaddal, díjátadással és színészbállal zárja 2012–2013-as évadját a nagyváradi Szigligeti Színház. A részletekről Czvikker Katalin, az intézmény főigazgatója tájékoztatott.

 

– Hogyan értékeli a végéhez közeledő évadot?

– A tavalyi évad számadatait is túlszárnyaló, pozitív idényt zárunk. A tavalyi évadban hatvanhárom ezer fizető nézőnk volt, az idén pedig a három társulat az évad végéig elérkezik majd a hetvenezer eladott jegyig. Ha pedig beleszámoljuk a magyarországi vendégelőadásainkat, és a miniévad előadásait is, akkor elképzelhető, hogy meghaladjuk a hetvenezret. Az eladott jegy fizető nézőszámot jelent, de a teljes nézőszám ennél jóval magasabb, hiszen ha arra gondolunk, hogy szabadtéri rendezvények keretében bemutatásra került bábelőadásainknak 500–600 nézője is volt, akkor logikus, hogy jóval magasabb nézőszámot könyveltünk el, mint amennyi az eladott jegyek száma.

– Miképpen zárják a 2012-2013-as évadot?

– Különböző díjakat adunk ki az évad utolsó előadásának keretében. Az egyik a közönségdíj, ezért ennek a szavazási eljárását hamarosan elindítjuk a színház honlapján, illetve a bérleteseink körében. A jövő hét folyamán személyesen szándékozok beszélgetni mindegyik bérletház tíz-tizenöt képviselőjével, akiket véletlenszerűen választunk ki majd a nyilvántartásunkból. A találkozásnak nem csak az lenne az értelme, hogy elmondják, hogy melyik volt a kedvenc előadásuk, és ki volt a kedvenc színészük ebben az évadban, hanem felvetődhetnek olyan problémák is, amelyekre a találkozó során rákérdezhetnek. Ez sokat jelentene nekünk, hiszen képet kapnánk arról, hogy felnőtt bérletházaink képviselői hogyan látják a mi munkánkat, és ők mit szeretnének. Sokan vannak közöttük, akik évek, évtizedek óta bérletesei a társulatnak, és fontos számunkra az ő véleményük.

– Milyen keretek között fog lezajlani ez a találkozó?

– Hatvan fővel fogok találkozni egyszerre a páholyelőcsarnokban egy baráti beszélgetés keretében. Van két-három időpont, amikor találkozhatunk, és nagyon sok függ attól, hogy azok, akiket elérünk telefonon, mikor érnek rá. Az is elképzelhető, hogy nem mind a hatvan ember ér rá ugyanabban az időpontban, ezért lehet, hogy két csoportban fogok találkozni velük.

Színészbál

– A közönségdíj mellett milyen díjat adnak még át?

– A többi díjat kritikusokból álló csoport ítéli majd oda, akiknek egy részét már meghívtuk, illetve várjuk a visszajelzéseket. A kritikusok ajánlása alapján ítéljük oda a legjobb férfi, a legjobb női, és a legjobb mellékszereplő díját. Emellett kiosztásra kerül az életműdíj, amelyet a művészeti tanács döntése értelmében az idén Bathó Ida színművésznő kap meg. Kiosztjuk a Földes Kati Díjat is, amit a társulat saját soraiból megválasztott színművész fog megkapni. Június 6–9 között zajlik majd a Szigligeti Színház miniévadja, és ennek a sorozatnak az utolsó, június 9-iki előadása keretében vehetik majd át a színészek az elismeréseket. Közvetlenül az előadás után a Lotus bevásárlóközpont rendezvényszervező termében tartjuk meg a színészbált. A bálon vendégeink lesznek magyarországi humoristák, a Molnár Mónika által vezetett Star Group diákjai, illetve a Szigligeti Színház önkénteseiből alakult Szöcske csapat. A fiatalok a maguk alapította díjakat fogják átadni bizonyos színészeknek. Meghívottaink lesznek a rendezők, akik közreműködtek az évad kialakításában és az előadások megvalósításában, de meghívtunk színházigazgatókat és kritikusokat is. A színészbálra száz jegyet tudunk eladni, melyeket a színház pénztáránál lehet megvásárolni május 20-tól kezdődően. Egy báli jegy 80 lejbe kerül, ez tartalmazza az utolsó előadás páholyjegyét és a menüsort is, ami előételt, két komponensből álló főételt, édességet és italokat foglal magában.

Miniévad

– Mely előadásokat lehet megtekinteni a miniévad keretében?

– Az idei évad szinte összes előadása megtekinthető a miniévadban. Jelentős kedvezményt is kínálunk: akik két előadásra váltanak jegyet, azok számára az olcsóbbik jegy ingyenes lesz. Ugyanakkor ingyenes lesz a belépés a szociálisan hátrányos helyzetű és árvaházi gyerekek számára az utolsó nagyváradi Dzsungel Könyve előadásra, ami június 6-án, délelőtt fél tizenegykor kezdődik. A gyerekeket bejelentkezés alapján tudjuk fogadni. Az érdeklődők Boross Tamás fő szervezőnél jelentkezhetnek be a 0772/298–977 telefonszámon. Újdonság egyébként, hogy megíródott a Maugli dala, amit mi is megkaptunk, és megpróbáljuk feldolgozni, hogy a nézők itt Váradon is láthassák, hallhassák.

Pap István