Évadnyitó premier a váradi színházban

Évadnyitó premier a váradi színházban
Október 11-én pénteken este hét órától mutatja be a nagyváradi Szigligeti Színház Ivan Turgenyev Papírsárkány című darabját Harsányi Zsolt rendezésében.

Egy klasszikus orosz szerző klasszikus darabjával nyitja meg 2013-2014-es évadját a nagyváradi Szigligeti Színház. Ivan Turgenyev Egy hónap falun című művéről van szó, amit Papírsárkány címmel visz színre a váradi magyar színtársulat. A darab rendezője Harsányi Zsolt a premiert beharangozó keddi sajtótájékoztatón elmondta, hogy annak idején több művet javasolt, amit szívesen megrendezne Váradon, köztük volt Turgenyev darabja is. A váradi színházzal egyeztetve született meg a döntés, hogy a Turgenyev mű kerüljön bemutatásra. Harsányi elárulta, hogy ő Csehov felől közelít Turgenyevhez, már csak azért is, mert Csehov erősen inspirálódott Turgenyevből. A két orosz klasszikusban közös az, hogy mindketten a humor felől világítják meg az emberi problémákat, fejtette ki Harsányi, hozzátéve, hogy Turgenyev klasszikus drámájának aktualitása nem kopott meg, hiszen az ember nem változott az elmúlt százötven évben, csak az életritmusa gyorsult fel. Éppen ezért a rendező „csak a felesleges szócsépléstől fosztotta meg a színészeket”, azaz meghúzta a szöveget, hogy a dráma jobban illeszkedjen a mai élet pulzusához. Mint mondta, ha Turgenyev ma élne, egyetértene azzal, hogy a mai kor emberéhez szóló előadás szülessen a szövegéből. Kiemelte továbbá, hogy a klasszikus szövegek nem véletlenül váltak klasszikussá, mert a művészet szerepe szembesíteni az embereket saját magukkal, ezt teszi ez a darab is.

Kellemes meglepetés

A rendezőtől megkérdeztük, milyen volt együtt dolgozni a váradi társulattal, amely nem ismeretlen Harsányi Zsolt előtt, hiszen az 1995-96-os évadban színészként már dolgozott itt, illetve 2006-ban az ő rendezésében mutatta be a Szigligeti Színház A halál és a lányka című darabot. Kérdésünkre válaszolva Harsányi Zsolt így fogalmazott: „Nagyon jól érzem itt magam. Meglepett az, amivel itt találkoztam.” Mint elárulta, 1996-ban azért ment el Nagyváradról, mert nem érezte itt jól magát, most azonban minden tekintetben kellemes meglepetésben volt része, hiszen mind a színészek, mind pedig a technikai személyzet is azt bizonyították, hogy nem csak tudnak, hanem akarnak is dolgozni, fejtette ki. Harsányi Zsolt kifejezést adott azon meggyőződésének, hogy egy határozott elképzelésekkel rendelkező művészeti igazgatóval, komoly rendezők meghívásával a váradi magyar színház ismét jelentős társulattá válhat, mert ehhez minden adottsága megvan.

Szigligeti évad

A keddi sajtótájékoztatón ismertették az idei Szigligeti jubileumi évad első két rendezvényét is.

Czvikker Katalin a színház menedzsere elmondta: A jubileumi Szigligeti évad első speciális eseménye a bemutató napján pénteken délután megnyíló Szigligeti és kora elnevezésű tárlat, melynek anyagát Szebeni Zsuzsa színháztörténész állította össze. A kiállítás három részből fog állni: a színház előcsarnokában kap helyet a Szigligetivel egy időben tevékeny alkotókat bemutató tárlat, a páholyelőcsarnokban és a páholyzseb kiállítóterében pedig Szigligeti életét és munkásságát felidéző tárgyak lesznek láthatók. A következő Szigligetit idéző esemény november 7-én egy kerekasztal-beszélgetés lesz, melyen Boka László és Margócsy István irodalomtörténészek, valamint Csorba László történész vesznek majd részt. Az igazgatónő beszámolt arról is, hogy az idei évadban tíz százalékkal több bérletet adtak el a tavalyi évadhoz képest, hiszen míg az elmúlt évadban 2700 bérletet adtak el, addig most már megközelítették a 3100 eladott bérletet, és az adat még nem végleges. Ehhez a jó eredményhez nagyban hozzájárult az általános iskolásoknak szóló Tabéry bérletház és egy kisiskolásoknak kidolgozott bérletház is.

Pap István