Évadnyitás

A Kolozs Megyei Tanács elnöke Horea Uioreanu, a Babeş- Bolyai Tudományegyetem rektora Ioan Aurel Pop, valamint a Kolozsvári Transilvania Állami Filharmónia igazgatója Marius Tabacu közösen tartottak sajtótájékoztatót abból az alkalomból, hogy mindhárom intézmény szót tudott érteni abban, hogy a 10 évvel ezelőtt az épületből jóformán kitessékelt Filharmónia, visszaköltözhet az Egyetemiek Házába.

Horea Uioreanu elmondta, hathatós támogatásuk eredményeképpen, Németországból a Steinway koncert- zongorát gyártó üzem bemutatóterméből, ahol 6 zongora volt kiállítva, vásárolták meg 600 000 lej értékben a világ egyik legjobban szóló zongoráját. Az intézmény, tekintve tevékenységét messzemenően megérdemli, és a hallgatóság végre olyan hangszert hallhat, mely tonalitásában világviszonylatban is figyelemre méltó. A Kolozs Megye Tanácsa ebben az évadban 350 000 lejjel kiegészíti a Filharmónia költségvetését.

Ioan Aurel Pop beszámolt arról a részletesen áttárgyalt folyamatról, amelynek végeredményeként a Filharmónia 30 000 havi bérért az épület Auditorium Maximum részét használhatja mindaddig, amíg felépül a Transilvania Kulturális Központ. Az eljövendőkben az egyetem vezetőségének szándékában áll egy olyan programot is megfogalmazni, mely a gyermekek zenei ízlését is fejlesztheti azzal, hogy bérlet- rendszert is szorgalmaz az ifjúság körében. Marius Tabacu rendkívüli örömének adott hangot, amikor elmondta, tulajdonképpen mit is jelent egy jó akusztikával rendelkező helységben klasszikus zenét játszani. A terem akusztikai lehetőségei a zenészek számára is stimuláló.

Felelevenítette a németországi vásárlási élményeit. A Steinway gyár kiállítási termét Romania zászlójával lobogózták fel. Eszébe jutott, mit is mondott neki hajdani tanára, amikor a zongoravásárlásról beszélgettek. Az emóciókat fegyelmezni kell. Hallgass arra a belső adottságodra, mely minden valódi zenészben megvan. A zongora olyan, mint a szerelmesek között a meglátni, meghallani, és megérezni, ez a valódi. A kipróbálásnál a harmadik zongora volt az, melyet végül is választott. Zsigereiben érezte, nem választott rosszul. Ennek hangzása volt az, amely a legjobban megközelíti a tökéletes hangversenyzongora hangjait.

Szeptember 21.-én ünnepélyes keretek között meg kezdődött a 2012-2013-es filharmóniai szezon első koncertje, amelyen meghívott vendég- karmestere az angol Paul Mann. A teljesség igénye nélkül, fellépett Európában, Távol- Keleten, Amerikai Egyesült Államokban, Ausztráliában Lillei Nemzeti Szimfonikusokkal, a Barcelonai, Bergen, Luxemburg, Szent-Péterváron, Veronában, Koppenhágában, Norvég rádió zenekarával, Veronában, Birmingham, Skóciában, Oszló, BBC, RAI Torino Maléziában, és, mindenütt ahova hívják. Kolozsváron is bizonyította a karmesteri pálcával bánni, tud.

A Johannes Brahms (1833-1897) a- moll Kettősverseny szólistái Török Anna hegedű és Török Zsolt gordonka. A filharmónia tagjai. Mindkettő az Arcadia vonósnégyes tagjai. Számtalan helyen felléptek, és díjakat is kaptak. Nem véletlenül léptette fel Őket (férj – feleség) ilyen jelentős eseményen a filharmónia vezetősége. A felzúgó taps bizonyította művészi teljesítményük méltó volt a figyelemre. Antonín Dvorák (1841-1904) a cseh nemzeti zene megteremtője. A VI. Szimfóniája igen ritkán játszott művek egyike. Talán ennek is volt köszönhető a hangverseny közönségének mérsékeltebb reagálása.

Csomafáy Ferenc