Évadkezdés a Kolozsvári Magyar Operában

Akt.:
Kolozsvári Magyar Opera. A képen Szabó Máté
Kolozsvári Magyar Opera. A képen Szabó Máté
A Kolozsvári Magyar Opera igazgatója, Szép Gyula sajtótájékoztatón ismertette a 2015/2016 évad programját, azokat az újdonságokat, melyekkel gazdagítják az opera repertoárját.

Az évadnyitó előadás valódi opera csemege, Wilhelm Richard Wagner (1813-1883) Szerelmi tilalom című darabja. Több évtizede nem adtak elő Wagner operát, holott a bővérű mester a világ zeneirodalmának kimagasló képviselője. Nem csak zeneszerző, de szövegíró és kitűnő zongorista. Társasági élet nagymestere, el addig, hogy élete megmentésért Svájcba volt kénytelen szökni.

Szerelmi tilalom- országos bemutató

A Szerelmi tilalom című előadás országos bemutató- mondta Szép Gyula. Kelet- Európában, Magyarországon sem játsszák a Szerelmi tilalom című operát, mely Wagner ifjúkori munkája. A Budapesti Operaházzal közösen döntötték el, hogy a mű bemutatásra kerüljön.
W. Shakespeare Szeget szeggel-című drámája alapján írta a zeneszerző.
A mű a természetes életösztön győzelmét fejezi ki az erénycsőszökkel szemben. Ősbemutatójára 1836. március 29.-én került sor a magdeburgi Stadttheaterben. Wagner az énekeseket és a zenészeket meggyőzte, hogy 10 nap alatt tanulják meg a darabot. A bemutató bukással végződött. 2016-ban Shakespeare halálának 400. évfordulójára emlékezünk – mondta Szép Gyula. 2016 Shakespeare – Év.
A wagneri mű sajátos zenei világával meghódította, de meg is gazdagította a zenei kifejezésforma világát. Wagner végtelen szorgalommal, magas céltudatossággal nem igen válogatva az eszközökben, úgy tör elő, mint valami győztes hódító. Recitativo szövegek erejével eléri célját. Wagner a Shakespearei helyszint Szicíliába helyezte, átvéve a kor temperamentumát, felszabadultságát, életvágyát. A karnevál jó alkalmat teremt a buja fékezhetetlen vágyaknak. Frigyes helytartó fővesztés terhe mellett törvényen kívülre helyezi a bujálkodást. Palermo népe ugyanakkor karneválra készül, s ennek velejárója, ha nem is kötelezően, a bujálkodás. A város népe megtartja a karnevált. A főúr sem tudja magát megtagadni, melynek végül is meg vannak a maga eseményei, tanulságaiból mindenki, tanulhat.
A Szerelmi tilalom (Das Liebesverbot) vígopera, két felvonásban. Fordítás: Csákovics Lajos. Vezényel: Selmeczi György. Rendező: Szabó Máté. Friedrich, szicíliai helytartó- Balla Sándor. Luzio- Szabó Levente. Claudio- Pataki Adorján. Isabella- Egyed Apollónia. Mariana- Barabás Zsuzsa. Brighella- Szilágyi János. Danieli- Sándor Csaba. Dorella- Jordán Éva, Hary Judit. Pontio Pilato- Rétyi Zsombor. Közreműködik a KMO ének, zene –és balettkara. Díszlettervező: Cziegler Balázs. Jelmeztervező: Tihanyi Ildikó. Koreográfus: Jakab Melinda. Hangversenymester: Barabás Sándor, Ferenczi Endre. Karigazgató: Kulcsár Szabolcs. Korrepetitor: Incze G. Katalin, Nagy Ibolya, Nagy Gergő. Súgó: Kondrát Beáta, Kostyák Sz. Júlia. Ügyelő Gállfy Erzsébet. A rendező munkatársa: Szabó Emese, Vencel Péter.
Az Opera által kiadott sajtóanyagból idéznék egy mondatot, amely kifejezi a wagneri mű legfőbb jellemzőjét: „A zenekar mesteri kezelése a wagneri mű egyik legfontosabb vonása, ez a pusztán egyetlen eleme annak, amit Ő a Gesamtkunstwerk (össz- művészeti alkotás) szóval ír le, amelyben egyesül a zene, a költészet, a dráma és a képzőművészet, hogy e művészeti formában aztán minden részlet, a hangszereléstől a díszlet színvilágáig a drámai célt szolgálja”.
Szabó Máté rendező a történetet a XX. század 20.-as évek Amerikájába helyezte, az alkoholtilalom idejére. A kolozsvári Operában remek társulattal találkozott, ahol mindenki egyéniséggel tölti meg saját szerepét.
Úgy véli, hogy sikeres lesz a mostani bemutató.
Szép Gyula kiemelte, hogy a legköltségesebb operaelőadás. Szerzői díjat nem kell fizetni, csak a partitúra kölcsönzés díját.
Kosztin Áron, az Opera aligazgatója a gyártási folyamatot irányította. Cziegler Balázs tervezte a díszleteket, aki 2014-ben az év díszlettervezője elismerést kapta Magyarországon. Tihanyi Ildikó alkotta jelmezek tökéletesen alkalmazkodnak a rendezői koncepcióhoz.

Janovics Jenő- napok

A tavalyi Bánffy Miklós –Napok sikerétől fellelkesedve, az idei évad kiemelkedő eseményének tekinthető a Janovics Jenő- Napoknak megszervezése- mondta Szép Gyula. Janovics Jenő (1872- 1945), a Kolozsvári Nemzeti Színház igazgatója megteremtette a kolozsvári filmgyártást, amikor Hollywood még nem volt sehol. Felépítette a Hunyadi téri Színházat és a Nyári színkör új épületét. 14.000 előadást szervezett, melynek fele operett előadás volt. Önálló filmgyárat létesített. 1913-1920 közötti időszakban 66 filmet készített.
A Janovics Jenő –Napok gazdag programmal- kiállítás, operett-gálával és a Tolonc című film bemutatásával- várja az operakedvelőket. Az operett szövegkönyvének szerzője Demény Péter író, főszerepben Bogdán Zsolt színművész.

További előadások

Árgyélus királyfi című, gyermekek számára készült előadás a legfiatalabb nézőket szólítja meg.
2016. márciusában Camille Saint –Saens „Sámson és Delila” című operáját láthatjuk. Az 1876-ban komponált opera librettóját Ferdinand Lemaire írta.
Az évadot musicallel zárják.
Az év végén- mondta Szép Gyula- újabb érdekességgel állunk elő. Ruzitska József Béla futása-című operájának bemutatására készülnek, együttműködve a Budapesti Operaházzal. 1822-ben, Kolozsváron mutatták be Ruzitska József (1775-1824) Béla futása-című első magyar történelmi operát.

Csomafáy Ferenc