Év végi tanácsülés vitákkal, koccintással

Akt.:
Év végi tanácsülés vitákkal, koccintással
Az elmúlt szerdán tartotta idei utolsó ülését az érmihályfalvi képviselőtestület, melyen volt vitát gerjesztő, de egyhangú döntést hozó napirendi pont is.

Az első napirendi pont a költségvetés módosítása volt, ehhez kapcsolódott a második, ami a jövő évi adókról szólt. Mivel a részleteket a tanácsosok megkapták tanulmányozásra, Chis Ghoerghe szakbizottsági elnök (RMDSZ) csak a fontosabbnak vélt adatokat emelte ki. Például, hogy a magánszemélyek adózását illető adókulcsot 0,1-ről a minimális 0,08-ra csökkentik, illetve a csatornahálózat kiépítésének előrehaladtával azok az utcák, ahol a csatlakozás lehetősége adott, az adótörvény 452. paragrafusának 2. bekezdése értelmében magasabb komfortfokozatú elbírálás alá esnek (a növekedés mértéke természetesen nem egységes, ahogy eddig sem volt az). Pap Sándor tanácsos (EMNP) szerint igazságtalan azok adóját is emelni, akik az említett utcákban laknak ugyan, de nincs lehetőségük kihasználni az úgynevezett magasabb komfortfokozatot. Erre Nyakó József polgármester leszögezte, hogy egy törvényről van szó, ami attól függetlenül vonatkozik mindenkire, hogy él vagy nem a lehetőséggel. A városvezető szerint már elég sokat szennyezték így is a környezetet, a lakosságnak pedig használnia kell a régen várt csatornahálózatot.

Elkalandoztak a témától

Pap Sándor replikájában úgy vélte, hogy inkább az adóbehajtást kellene hatékonyabbá tenni, mire elhangzott: idén a tavalyihoz képest több százezer lejjel szedtek be többet. Az adózás témájának felvetése aztán eltérítette a tanácsosokat az eredeti napirendtől, például Nemeth Elvira tanácsos (PSD) egy városszéli szórakozóhelyet hozott fel példának, aggályait fejezve ki annak működésével kapcsolatban. A szálat tovább fonva megfogalmazódott, hogy az önkormányzat is működtethetnek egy szórakozóhelyet, de aztán jöttek az ellenérvek, miszerint erre már volt próbálkozás, de nem bizonyult sem gazdasági, sem kulturális misszióját tekintve sikeresnek. A témától elkalandozott kollégáit Boda Brigitta (RMDSZ) ülésvezető terelte vissza a szavazás irányába, mely előtt Nyakó József még megjegyezte: bár az adótörvény alkalmazása nem opcionális, ha valaki mégis tud módszert – törvényeset – arra, hogy egyesekre ne vonatkozzon, az tegye meg javaslatát. A voksoláskor a határozati javaslat egészére 10 igen (RMDSZ), 1 nem (PNL) és 6 tartózkodás (ami nemet jelent, 2 PSD + 4 EMNP) érkezett.

Tűzifa

Egy másik napirendi pontként már egyhangúan megszavazták azt a javaslatot, miszerint a város erdeiből 2017-ben 2300 m³ fát fognak kitermelni. Ebből 1900 m³ lesz a tűzifa, 230 lej/m³ áron, a további 400 m³ pedig úgynevezett testfa, amit liciten értékesítenek. Nyakó József polgármester a témához hozzáfűzte: a tűzifa-krízis enyhítése érdekében kérést tesznek le egy magánerdészethez, hogy az további mintegy 1000 m³ tűzrevalót termeljen ki az utak menti területekről. A munkát a Natura 2000-es területek adminisztrátora fogja végezni, figyelembe véve a természetvédelmi területekre vonatkozó szabályokat. Az év utolsó tanácsülése pezsgős koccintással ért véget.

Rencz Csaba