Év végéig felfüggeszti a kormány az élelmiszerpazarlás csökkentését célzó törvény alkalmazását

Év végéig felfüggeszti a kormány az élelmiszerpazarlás csökkentését célzó törvény alkalmazását
Ideiglenesen felfüggeszti a kormány az élelmiszer-pazarlás csökkentését elősegíteni hivatott törvény alkalmazását. A kabinet szerint több ponton is módosításra szorul a jogszabály.

A kormány által pénteken elfogadott sürgősségi rendelet értelmében 2017. december 31-éig felfüggesztik a törvény alkalmazását. Addig pontosítanak néhány előírást, figyelembe véve az érintett szakmai és civil szervezetek észrevételeit, javaslatait – derül ki a kabinet közleményéből.

Eszerint a 2016/217-es törvény – amely idén május 21-én lépett életbe, alkalmazási szabályait azonban még nem hagyták jóvá – nem szabja meg pontosan, hogy mely gazdasági szereplőkre vonatkozik a jogszabály, e tekintetben túl általános a megfogalmazás, ugyanakkor “az élelmiszer-pazarlás csökkentését célzó intézkedések nincsenek összhangban a romániai valósággal”. A kormány szerint az sem derül ki egyértelműen a jogszabályból, hogy mely hatóságok hatáskörébe tartozik a kihágások megállapítása, illetve a büntetés kiszabása, és az is ellehetetleníti az alkalmazását, hogy az idei költségvetés nem irányoz elő pénzt erre a célra.

“A jogszabály teljes szövegét át kell vizsgálni és módosítani kell rajta annak érdekében, hogy az élelmiszer-pazarlás csökkentését célzó fenntartható és működőképes rendszert alakítsunk ki” – mutat rá a közlemény.

www.agerpres.ro