EU–s pályázatok elbírálása

Szatmár megye – Az európai uniós pályázatok pontértéke Szatmár megyében alacsonyabb mint az országos átlag. Az alábbiakban a pályázatok elbírálásának kritériumait, s a pontozásos rendszert ismertetjük.

Az Országos Vidékfejlesztési és Halászati Támogatás–folyósítási Ügynökséghez a pályázati kiírás óta mintegy kilencszáz pályázat érkezett 700 millió euró értékben, de csak a legmagasabb pontszámot elérő igénylők számára jut a márciusra kiutalt kb. 200 millió euró támogatásból. A pályázatok elbírálása során a 100 ponthoz közelítő igénylések számíthatnak eu–s pénzekre, de a Szatmár megyében benyújtott pályázatok többsége  30–40 pontot éri el. Gáti Istvánt, a megyei mezőgazdasági igazgatóság vidékfejlesztési főosztályának igazgatóját arról kérdeztük, hogy milyen kritériumok alapján pontozzák a pályázatokat? A kérdés megválaszolása talán megkésett, de azoknak mindenképpen segít, akik most állítják össze a pályázati dokumentációt.

Amire figyelni kell

A pályázat elkészítésekor arra kell figyelni, hogy a maximális 100 pontból minél többet megszerezzen a pályázó. A magas pontszámmal ugyanis, ha a márciusiról lemarad, az áprilisi vagy májusi pályázati kiíráson még mindig veresenyben marad. Kilenc kritériumra kell odafigyelni a pályázat elkészítésekor, hogy a pontszám legalább 70–80 legyen. 1. A vállalkozás minél több aktuális európai uniós normát kell teljesítsen. Ez már önmagában 20 pontot jelent. 2/a.  A mezőgazdasági tevékenységtől függően: a zöldségtermesztés: 20 pont, a gyömülcsös, földieper stb. 15 pont, a szántóföldi növénytermesztés: 10 pont, a régi szőlőnek újra cserélése 5 pont. 2/b. Az állattenyésztésben a tejtermelés 20 pont, húsmarha tenyésztés 16 pont, sertés vagy juh (kecske) tenyésztés: 10 pont, szárnyas: 4 pont. 3. Kisgazdaságok ( a kisméretű családi farmok): 7 pont. 4. Aki valamely szakmai egyesületnek a tagja: további 10 pont. 5. Aki még nem kapott eu–s támogatást (SAPARD pl.): további 5 pont, 6. Ökogazdaságok: további 10 pont, 7. A mezőgazdasági–termék–feldolgozással is foglalkozó farmfejlesztési pályázatok: további 10 pont, 8. A 40 éven aluli pályázók: további 10 pont, 9. a hátrányos helyzetű térségekből pályázók: további 8 pont. A farmot, gazdaságot úgy kell alakítani, hogy a fenti pontok közül minél többnek megfeleljen.

 

Bódi Sándor