Eurovíziós Dalfesztivál

Eurovíziós Dalfesztivál
Statisztikai adatok szerint világszerte évente 100-120 millióan kísérik figyelemmel az Eurovíziós Dalfesztivált. Az alapötlet Marcel Bezençon francia Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) alkalmazottól származik, aki egy 1955-ös monacói találkozón fogalmazta meg azt a gondolatát, hogy az akkori, még csak földi kapcsolásaikat összekötve, olyan zenés előadást szervezzenek, mely több ország nézőinek figyelmét is, megragadja.

 

A sanremói dalfesztivál ekkor már létezett. Azóta már több mint félévszázad telt el. Bizonyítván az emberek szórakozni vágyását, a technikai fejlődéssel is lépést tartva, évről évre csiszolva, és az új megoldásokat is alkalmazva, mind jobban kifejlesztették azokat a lehetőségeket, melyek ma már ismertek a televíziós közvetítésekben. A tagországok egy előadóval vehetnek részt. Maga az esemény nem csak nézővonzó, hanem reklámhordozó is, tehát rengeteg pénz is húzódik meg mögötte, hiszen a dalok albumok CW, DVD eladása nem kevés pénzt eredményez. Akinek valamilyen sikere is van már, komoly pénzekhez juthat, lásd bővebben a kiadók, a fogadóirodák bevételeit, amelyek a nyereségtől csak dalra fakadhatnának.

Számomra mégis érthetetlen, miért nem ápolják kellő figyelemmel bizonyos országokban azokat a tehetségeket, akiket a természet különös adottságokkal ruházott fel. A hangi adottság nagyon fontos, de a dalszöveget, a prozódiát meg kell írni, melyre a zenét meg kell komponálni, melyet hangszerelni kell. Megkeresni azt a karizmatikus előadót, aki a dalt megfelelő sikerrel elő tudja adni, melyben a megjelenés, a színpadi mozgás fontos, és nem a külvárosi bolyongás, a szubkultúra kiszolgálása. Az előadó művészi megnyilvánulása tükrözze az országnak a gazdasági és kulturális erejét. Ha az előadó nincs kellő képen kiképezve, azt a közönség jelentős része megérzi. Ma lévén a világot befogó műsorszórás van, sokkal több embert érint, mint a világ legnagyobb befogadó előadó csarnokának közönsége. Egy jóléti államban élő személy tudatalatti magatartása nem tévesztendő össze egy éppen tengődő állam polgárának a viselkedésével. A divat nagyúr, hiszen nem kevesen munkálkodnak, nem is csekély haszonnal azon, hogy minél jobban tudják termékeiket eladni. De azért el kell mondani az illető előadó, bármit vehet magára, ha nincs megfelelő előadói ereje, vagy nincs testhezálló rafinériával kezelve a felvevő gépek előtt, a siker elmarad. Elcsúszik egy semmin, amit egyébként kellő érzékkel és tudással ki lehetne védeni, vagy legalább is ki kerülve semlegesíthet. Mint fogyasztónak ebben az esetben nem kell tudnom nyelveket, mert a zene, a dallam, a melódia nemzetközi, mindenkihez szól. Ennek köszönhető oly nagy a nemzetközi sikere is.

Az 58. Dalfesztivál díjazottjai

Az 58. Eurovíziós Dalfesztivált Emmelie de Forest dán énekesnő nyerte Only Teardrops (Csak könnycseppek) című dalával. Az énekesnő 281 ponttal győzött. A nyertes mögött az azeri Farid Mammadov és a Hold Me lett a második, 234 ponttal, az ukrán Zlata Ohnevics és a Gravity pedig a harmadik 214 ponttal.

Romániát, rendkívül jó ötlettel, Cezar Ouatu konratenor “It’s my life” című számmal képviselte. Szerintem szép sikerrel.

Csomafáy Ferenc