Eurószázmilliók helyi ügyekre

Cornel Popa
Cornel Popa
220 millió eurónyi támogatást hagyott jóvá az Európai Bizottság, amiből a váradi repteret korszerűsítik, valamint Élesden és Vaskohszikláson közúti körgyűrűt építenek. Munkahelyek is létrejönnek.

 

Jóváhagyta az Európai Bizottság több olyan projekt pénzelését is, amely térségünkben eredményez infrastrukturális korszerűsítést. A részletekről csütörtökön külön sajtótájékoztatón számolt be Nagyváradon Cornel Popa PNL-s megyei tanácselnök. Mint elmondta, 220 millió euróból lesz finanszírozható összesen a váradi reptér modernizálása, valamint Élesd és Vaskohsziklás körgyűrűinek megépítése. A munkálatok miatt, amelyek várhatóan négy évig tartanak majd, több száz új munkahely jön létre, több tízmillió euró értékben pedig további bevételre számíthat a megye, különféle adók és illetékek formájában.

A háttérről

Popa felháborodottan konstatálta, hogy 2008 óta ő hiába lobbizott például az élesdi körgyűrűért, mivel pártja akkoriban nem volt kormányon, a projektet „alaposan bezárták egy félreeső fiókba, hogy senki ne lelje meg, és csak tavaly vették elő”.

Ami a konkrétumokat illeti, az élesdi körgyűrű déli szakasza 9,1 kilométeres lesz, az északi 7,6, ez 74,8 millió euróba kerül (TVA nélkül). A projekt magában foglalja egy 110 méteres híd megépítését is. A kivitelező cégek ajánlattételét június 20-ig várják, ugyanaznap ki is választják a nyertest. Ugyanakkor július 17-ig várják a jelentkező cégeket a Belényes-Vaskohsziklás-Vaskoh út megépítésére, ami lényegében a vaskohsziklási körgyűrű lesz. Ennek a megépítése 117,4 millió euróba kerül, Belényes bejáratától indul és érinti majd az összes környező települést.

A politikus szerint mindez azért külön fontos, mert „végre ezek a befektetések nem függenek a szállításügyi minisztérium szeszélyeitől, hiszen uniós támogatásúak”. Mindkét projekt kivitelezésével 48 hónapon belül kell elkészülni.

Egy másik befektetés a váradi reptér korszerűsítése lesz. Mint ismeretes, ez már hosszú ideje téma, de maguk a munkálatok csak nem kezdődtek meg. Az Európai Bizottság május 27-én jóváhagyott viszont 18 millió eurót erre is. A légi kikötőben felújítják a kifutó teljes alapzatát, azért, hogy nagyobb, súlyosabb gépeket is fogadni tudjon, ugyanakkor meghosszabbítják és kiszélesítik a kifutópályát, amely most 1800 méter hosszú, és 2200 lesz. Készül még új be-kiszállító épület, a gépek dokkolására alkalmas létesítmény, világítási rendszer. A kivitelezési határidő 2015. december 31.

Ugyanakkor az európai testület jóváhagyta a Megyei Tanács ama felvetését is, hogy támogassák a repülőjegyek árát, így olyan légitársaságok jöhetnek Váradra is, amelyek végre külföldi járatokat üzemeltetnek majd. Kezdetben várhatóan Németország, Olaszország és Spanyolország lesz a célpont. Az ártámogatás öt évre érvényes, a légitársaságok utána további öt évre vállalják, hogy fenntartják a beindítandó járatokat. A jegytámogatás 20 euróról indul és évente csökken. A repteret egyébként csak rövid időre zárják majd be a korszerűsítés idejére: a munkálatok nagy része közben a forgalom zavartalan lesz, később három hónapra kell csak lezárni majd a kifutópályát.

Szeghalmi Örs

 

Cornel Popa, a Bihar Megyei Tanács elnöke több fontos infrastrukturális beruházásról számolt be, amelyeket az Európai Unió támogat Biharban

A szerző felvétele