EUROSTAT: Románia megelőzi Magyarországot a fogyasztásban

EUROSTAT: Románia megelőzi Magyarországot a fogyasztásban
A háztartások jólétét mérő egy főre jutó tényleges egyéni fogyasztás (AIC) folyamatosan nőtt Romániában, és elérte az Európai Unió átlagának 70 százalékát – derül ki az európai statisztikai hivatal (EUROSTAT) szerdán közzétett adataiból.

A 2018-as helyzetre vonatkozó első becslések szerint Romániában az egy főre jutó tényleges egyéni fogyasztás (AIC) standard vásárlóerővel kifejezve az EU átlagának 70%-ára emelkedett, míg 2017-ben 68%, 2016-ban 63% volt.

Még ha Lettországgal meg is egyezik ez a mutató, a jólétet tekintve Románia továbbra a lista alján van, mögötte Bulgária áll, ahol az egy főre jutó tényleges egyéni fogyasztás az EU átlagának 56%-a, illetve Horvátország és Magyarország, az EU-s átlag 63 és 64 százalékával. A lista csúcsán továbbra is Luxemburg áll, ahol a tényleges egyéni fogyasztás 32%-kal haladja meg az EU-átlagot, ezt követi Németország (20% -kal magasabb az EU-átlagnál) és Ausztria (16% -kal magasabb az EU-átlagnál).

Az életszínvonal-mérés ismertebb formájában, a vásárlóerő-paritáson számolt (PPS) egy főre jutó nemzeti össztermék (GDP) szerint, 2018-ban Romániában az egy főre jutó GDP 64%-a volt az EU átlagának, ami egy százalékponttal magasabb, mint 2017-ben. E mutató szerint Görögország, ahol az egy főre jutó GDP az uniós átlag 68%-a, megelőzi Romániát, Magyarország az EU-s átlag 70%-án, Lengyelország pedig 71%-án áll. Románia megelőzi Horvátországot (63%) és Bulgáriát (50%).

2018-ban összesen 11 EU-tagállam volt az egy főre jutó GDP tekintetében az EU-átlag fölött, a sort itt is Luxemburg vezette, az egy főre jutó unós átlag 154%-ával.

www.agerpres.roA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .